Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Structura schemelor de ajutor pentru susținerea sectorului cultural, actualizată în urma consultării publice!

Ministerul Culturii a transmis ieri, 23 februarie 2021, structura actualizată a schemelor de ajutor pentru susținerea sectorului cultural.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost lansat în consultare publică în perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2021, iar luni, 22 februarie 2021, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul de act normativ.

Conform documentului, ajutorul de minimis se va acorda atât sectorului independent (SC, ONG, PFA, ÎI), cât și artiștilor (persoane fizice, prin OGC-uri).

Pentru schema de minimis dedicată artiștilor, valoarea ajutorului reprezintă acoperirea parțială, în cuantum de 20%, a pierderilor din încasările din drepturi de autor pentru anul 2020, comparativ cu cele pentru anul 2019, de la Organismele de gestiune colectivă, iar plafonul maxim este de 200.000 euro.

Beneficiarii sunt persoanele fizice înscrise la Organismele de gestiune colectivă, artiști activi români, nu moștenitori sau artiști străini.

Activitățile eligibile sunt considerate ca fiind orice activitate cu caracter și conținut cultural în România în oricare din domeniile culturale cuprinse în prezenta Schemă, pe o perioadă de cel puțin 12 luni de la acordarea ajutorului.

În ceea ce privește ajutorul de stat, acesta de adresează organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, librăriilor, editurilor și cinematografelor. Printre modificări, documentul prevede faptul că, acum, sunt eligibile și întreprinderile mari. De asemenea, întreprinderea nu trebuie să fi fost în dificultate la 2019, cu excepția microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.

Descarcă documentul

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1330