Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 254 milioane euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planurile României de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al municipiului București, conform unui comunicat emis ieri, 23 februarie 2021.

România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane euro (1.208 miliarde ron) pentru reabilitarea rețelei de distribuție (în special a conductelor prin care apa caldă ajunge în principalele puncte de distribuție) a sistemului de termoficare din zona urbană București. Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanțat din fondurile structurale ale Uniunii Europene gestionate de România.

Ca mărime, sistemul de termoficare din București este primul din UE și al doilea din lume, deservind 1.2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2.800 km de conducte pentru sistemul de distribuție. Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București va consta în înlocuirea unor secțiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a rețelei. Această investiție va reduce pierderile de căldură și de apă, precum și alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreținere a rețelei, iar măsura va contribui la economii de energie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți.

Normele UE în domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre să acorde sprijin pentru instalațiile de producție și rețelele de distribuție a energiei termice, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie. În special, orientările prevăd că, pentru a fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat, proiectele trebuie să îndeplinească criteriile legate de asigurarea „încălzirii centralizate eficiente” stabilite în Directiva privind eficiența energetică.

Întrucât căldura introdusă în sistem provine în proporție de aproximativ 80 % din instalații de cogenerare, Comisia a constatat că sistemul de termoficare din București este un sistem eficient de termoficare și răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficiența energetică. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este necesară – întrucât proiectul nu ar putea fi realizat fără sprijin public – și proporțională – deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurența și este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 70