Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE: Primul set de măsuri pentru a ajuta întreprinderile să aibă acces la finanțare a fost adoptat!

Consiliul UE a adoptat luni, 15 februarie 2021, modificări specifice ale Directivei privind piețele instrumentelor financiare (MiFID) II și ale Regulamentului privind prospectul pentru a facilita recapitalizarea întreprinderilor din UE pe piețele financiare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Împreună cu adaptările aduse cadrului privind securitizarea al UE, măsurile fac parte din pachetul de măsuri privind redresarea piețelor de capital asupra căruia Consiliul și Parlamentul European au convenit la sfârșitul anului trecut. Scopul pachetului este de a facilita sprijinirea redresării economice în urma pandemiei de către piețele de capital.

Modificări ale MiFID II

Normele MiFID II au fost modificate pentru a simplifica cerințele de informare în mod țintit, garantând în același timp protecția investitorilor. Modificările reduc, de exemplu, volumul de informații privind costurile și cheltuielile care trebuie furnizate investitorilor profesionali și contrapărților eligibile. Informațiile privind investițiile furnizate pe suport de hârtie vor fi, de asemenea, eliminate treptat, cu excepția clienților de retail, în cazul în care aceștia solicită să le primească în continuare.

Noile norme le vor permite, de asemenea, băncilor și întreprinderilor financiare să grupeze costurile serviciilor de cercetare și de executare în cazul cercetării privind emitenții cu capitalizare mică și medie. Acest lucru va contribui la intensificarea cercetării cu privire la acești emitenți și la îmbunătățirea accesului lor la finanțare.

Printre celelalte modificări se numără adaptări ale regimului limitelor pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri pentru a sprijini apariția și creșterea piețelor de instrumente financiare derivate pe mărfuri denominate în euro.

Descarcă documentul actualizat

Prospectul UE pentru redresare

Regulamentul privind prospectul a fost modificat în principal pentru a institui un nou „prospect UE pentru redresare”. Acest prospect mai scurt le va permite întreprinderilor să atragă mai ușor capital pentru a-și satisface nevoile de finanțare, asigurând, în același timp, furnizarea de informații adecvate investitorilor.

Prospectul pentru redresare va fi disponibil pentru majorări de capital de până la 150% din capitalul restant într-o perioadă de 12 luni. Noul regim se va aplica până la sfârșitul anului 2022.

Descarcă documentul actualizat

Etapele următoare

Textele actelor legislative adoptate luni au fost semnate ieri, 16 februarie, și se preconizează că vor fi publicate în Jurnalul Oficial înainte de sfârșitul lunii februarie.

Modificările aduse MiFID II vor intra în vigoare în ziua următoare datei publicării lor, iar statele membre vor trebui să le transpună în dreptul intern în termen de nouă luni de la data respectivă. Măsurile vor deveni aplicabile după 12 luni de la intrarea în vigoare a directivei.

Modificările aduse Regulamentului privind prospectul vor intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării lor.

Modificările aduse cadrului privind securitizarea al UE urmează să fie votate de Parlamentul European în perioada sa de sesiune din martie. Ulterior, acestea vor fi adoptate de Consiliu.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 283