Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou plan de stimulare a întreprinderilor mici

Comisia face public planul de reducere a birocraţiei şi a celorlalte obstacole cu care se confruntă IMM-urile şi subliniază rolul vital al acestora în economia europeană.

Legea privind întreprinderile mici constituie o „etapă crucială”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Antreprenorii vor putea, astfel, să beneficieze de mai multe facilităţi, pe fondul reducerii birocraţiei.

În UE, îşi desfăşoară activitatea aproximativ 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (întreprinderi cu maxim 250 de angajaţi). Acestea generează majoritatea locurilor de muncă de pe continent, în special în sectoare vitale, precum industria textilă, construcţii şi industria mobilei şi sunt considerate esenţiale pentru o economie de succes.

Adeseori, însă, aceste firme se lovesc de uriaşe obstacole de ordin administrativ şi întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare. În acelaşi timp, în Europa iniţiativele antreprenoriale trebuie să facă faţă lipsei de înţelegere a importanţei întreprinderilor mici.

Planul Comisiei face parte din strategia de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă şi se înscrie într-o serie de iniţiative menite să simplifice procedurile de constituire şi de gestionare a întreprinderilor cu scopul de a le face mai atractive. Una dintre măsurile propuse vizează reducerea duratei necesare pentru înfiinţarea unei societăţi la maxim o săptămână.De asemenea, obţinerea licenţelor şi a autorizaţiilor ar trebui să dureze maxim o lună.UE şi-a luat deja angajamentul de a reduce povara administrativă pentru întreprinderile mici cu 25% până în 2012.Totodată, planul îşi propune să stimuleze interesul faţă de antreprenoriat, în special în rândul populaţiei tinere.

Întreprinderile vor avea mai uşor acces la finanţare şi li se va oferi o a doua şansă în caz de eşec. În acest sens, Banca Europeană de Investiţii intenţionează să îşi diversifice gama de mijloace destinate sprijinirii întreprinderilor mici.

Comisia mai propune şi o nouă formă de societate europeană, care să ofere întreprinderilor mici posibilitatea de a se extinde peste graniţe. Aceste noi reglementări cu privire la „societatea privată europeană” stabilesc un cadru comun pentru procedura de constituire şi oferă antreprenorilor posibilitatea de a deschide, mai uşor, filiale în alte ţări din UE. Deşi firmele mici reprezintă peste 99% din numărul societăţilor existente pe teritoriul UE (şi furnizează 70% din locurile de muncă), cea mai mare parte dintre ele îşi desfăşoară activitatea în ţara de origine, spre deosebire de întreprinderile mari.

Alte propuneri sunt destinate să faciliteze accesul la ajutoare de stat, (de ex. în domeniile formării şi cercetării şi dezvoltării) şi să garanteze că plăţile către întreprinderile mai mici se efectuează la timp. Statele membre ar putea fi autorizate să diminueze cotele de TVA la serviciile prestate de întreprinderile locale.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 83