Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultări pentru actualizarea PNRR: Zilele dedicate mediului de afaceri și agriculturii și dezvoltării rurale

Consultările pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență au continuat în zilele de 4, respectiv 5 februarie 2021 la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și au vizat dezbaterea propunerilor pentru domenii precum Cercetare, inovare, digitalizare, respectiv Agricultura și dezvoltarea rurală.

Mediu de afaceri, ecosisteme antreprenoriale, respectiv Cercetare, inovare, digitalizare ( 4 februarie 2021)

În cadrul dezbaterii privind Mediu de afaceri, ecosisteme antreprenoriale, reprezentanții Ministerului Economiei au propus ca prin intermediul PNRR să fie finanțate instrumente financiare, dar și simplificarea vieții antreprenorilor prin digitalizare.

Secretarul de stat în cadrul MIPE, Marius Vasiliu, a transmis faptul că, în primii 2 ani România va putea încasa sume de la Comisia Europeană în baza îndeplinirii unor pași sau a unor reforme care nu sunt bazate pe proiecte. Aceste sume vor putea fi considerate avans pentru reformele asumate, dacă acestea sunt precedate de crearea unui cadru instituțional și legislativ prin politici, strategii sau acte normative. PNRR și reformele finanțate pot fi implementate până la 31 august 2026.

În ceea ce privește dezvoltarea domeniului Cercetare, inovare, digitalizare, în timpul reuniunii reprezentanții ministerului de linie au atras atenția că propunerile lor anterioare nu au fost luate în considerare, deși au făcut demersuri prin cinci canale diferite. Astăzi, au propus un set de reforme structurale care să conducă la o mai bună finanțare a sectorului de cercetare, la  internaționalizarea cercetării și la valorificarea economică a rezultatelor cercetării. În domeniul digitalizării reformele propuse  sunt orientate către digitalizarea registrelor de date guvernamentale, interconectarea și interoperabilitatea sistemelor informatice existente, actualizarea serviciilor digitale și lansarea unora noi, promovarea tehnologiilor care cresc calitatea vieții.

Agricultura și dezvoltarea rurală, respectiv Reziliența în situații de criză ( 5 februarie 2021)

În cadrul dezbaterilor, la care au fost prezenți reprezentanții ministerelor de linie și ai tuturor entităților relevante pentru domeniile discutate astăzi, Marius Vasiliu, secretar de stat în MIPE, a subliniat că obligativitatea corelării investițiilor cu reformele propuse. „Provocarea pentru ministerele de linie este de a reuși ca mare parte dintre proiectele propuse inițial să se încadreze in reformele propuse de Comisie. Se așteaptă, nu doar de la România, ci de la toate Statele Membre, să propună reforme care să se concretizeze printr-o schimbare și care să aducă beneficii pe o perioadă de timp mult mai mare decât cea de implementare”, a declarat secretarul de stat în cadrul MIPE.

Pe parcursul dezbaterii privind Agricultura și dezvoltarea rurală, reprezentanții ministerului de resort au propus ca, prin intermediul PNRR, să fie finanțată înființarea unei rețele naționale de depozitare a produselor agricole și alimentare. Propunerea vine în contextul în care peste 70% din produsele consumate provin din import, deoarece nu am dezvoltat capacitatea de depozitare. O altă propunere a vizat înființarea de centre pentru colectarea și spălarea lânii.

În ceea ce privește Reziliența în situații de criză, în timpul reuniunii dedicate, reprezentanții IGSU au propus finanțarea intervențiilor rapide terestre și aeriene, într-o multitudine de situații de criză (epidemii, incendii, atacuri teroriste etc.).

Alocare PNRR:

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 272