Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va fi modernizat prin fonduri europene

Luni, 18 ianuarie, Consiliul Județean Botoșani a adoptat proiectul „Sprijin la nivelul regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027”.

În baza proiectului se vor putea semna contractele de finanțare cu Acordul de parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est prin care vor fi finanțate din fondurile europene cheltuieli eligibile de aproximativ patru milioane de lei pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru următoarele proiecte:

  • „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean DJ 282 Hănești – Săveni – Rădăuți Prut” (Drumul „Vămii”) și
  • „Modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii «Mihai Eminescu»”.

Prin Drumul „Vămii” se vor reabilita și moderniza 48,829 kilometri de drum județean, care fac legătura între actualul proiect de investiții „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 2: Botoșani – Iași” și Vama Rădăuți Prut.

Proiectul, estimat la o valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro, va fi finanțat prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027.

Prin proiectul privind „Modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii «Mihai Eminescu»” se urmărește atât reabilitarea exterioară, cât și a obiectivelor de patrimoniu. Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement. Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX.

Și acest proiect, estimat la o valoare totală de peste 4,1 de milioane de euro, va fi finanțat prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027.

Sursa: CJ Botoșani

Vizualizări: 48