Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

10 proiecte suplimentare de infrastructură de transport, în valoare de 68,6 milioane de euro, sprijinite de Comisia Europeană

Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) a anunțat miercuri, 13 ianuarie 2021, faptul că Uniunea Europeană va sprijini cu peste 68,6 milioane euro zece proiecte care vor contribui la obiectivul de a face sectorul transporturilor mai eficient din punct de vedere ecologic, precum și la îmbunătățirea siguranței și durabilității transportului feroviar european.

Proiectele au fost selectate în cadrul apelului continuu al Facilității de conectare a Europei (CEF), un instrument special conceput pentru a combina finanțarea privată cu sprijinul UE.

Opt dintre proiecte vor furniza transportul de combustibili alternativi cheie (electric, hidrogen și gaz natural) pentru vehiculele rutiere, alimentând direct prioritatea Comisiei Europene de a oferi o Uniune mai ecologică și vor realiza, printre altele:

  • rețea de aprovizionare, stocare și livrare de BioLNG și GNL în Italia; 
  • 21 de autobuze noi cu hidrogen și o stație de alimentare specială în Montpellier (Franța);
  • 150 stații de încărcare electrică rapidă pentru vehicule rutiere în Varșovia (Polonia);
  • 256 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în 128 de locații din Spania.

Cele două proiecte rămase se concentrează pe a doua prioritate a apelului și vor îmbunătăți infrastructura de transport feroviar prin sprijinul pentru instalarea sistemului european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS) pe 238 de vehicule feroviare (118 existente plus 120 de trenuri noi) ale Belgiei și companiile feroviare franceze. ERTMS este un sistem armonizat de comandă și control al trenurilor care, odată implementat pe deplin în întreaga UE, va permite o călătorie feroviară transfrontalieră fără probleme, asigurând în același timp siguranța și eficiența.

Context

Proiectele au fost selectate pentru finanțare printr-o cerere de propuneri competitivă lansată la 15 noiembrie 2019 în toate statele membre ale UE, cu date limită multiple. Contribuția financiară a UE vine sub formă de subvenții care trebuie combinate cu finanțarea de la partenerii de implementare (prin împrumut, datorie, capital propriu sau orice altă formă de sprijin rambursabil).

În cadrul programului CEF Transport, 23,4 miliarde euro au fost puse la dispoziție pentru subvenții din bugetul UE 2014-2020 pentru cofinanțarea proiectelor TEN-T în statele membre ale UE.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: INEA

Vizualizări: 193