Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prefinanțarea aferentă proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență ar putea fi virată de CE până în vara acestui an

Vineri, 8 ianuarie 2021, a avut loc o videoconferință între ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.

Conform comunicatului oficial, discuția a avut loc în contextul adoptării legislației orizontale aferente acordului asupra Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și pachetului de redresare Next Generation EU, agreat în cadrul Consiliului UE în 17 decembrie. Din același pachet face parte și Decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, care va trebui ratificată de statele membre, potrivit propriilor prevederi constituționale, pentru a permite accesarea fondurilor aferente instrumentului NGEU.

În cadrul discuțiilor, comisarul Hahn a oferit mai multe detalii privind data când statele membre ar putea primi prefinanțarea aferentă proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană estimează că prefinanțarea va putea fi pusă la dispoziția statelor membre până în vara acestui an, în funcție de evoluțiile și eforturile statelor membre de a finaliza planurile naționale. Conform acordului agreat între Consiliul UE și Parlamentul European, prefinanțarea reprezintă 13% din anvelopa financiară disponibilă pentru fiecare stat.

În cadrul conferinței s-a dezbătut de asemenea și aspectul privind ocuparea posturilor din cadrul instituțiilor europene, conform criteriului geografic, la nivel de top și middle management.

Cei doi oficiali au discutat totodată aspecte privind calendarul și principalele elemente ale noilor propuneri de resurse proprii, pe care Comisia Europeană intenționează să le prezinte până în iunie 2021.

Ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat că, pentru România, în contextul actual, este esențial ca orice propunere de nouă resursă proprie să asigure o povară echitabilă între statele membre, pe baza nivelului de dezvoltare al acestora.

Ambele părți au apreciat că elementul crucial este asigurarea unor fluxuri financiare constante, care să asigure o bună implementare a pachetului de redresare.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Vizualizări: 303