Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Economiei: „Sunt procesate cam 90 de cereri pe granturile de capital de lucru pe zi”. Care sunt soluțiile ministerului pentru deblocarea procesului

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se confruntă cu un „blocaj semnificativ” pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, fiind procesate pe zi doar aproximativ 90 de cereri din totalul rămas de 18.000, a declarat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, în cursul zilei de ieri, 4 ianuarie 2021, la Digi24: „Trebuie să fim onești cu oamenii. Avem un blocaj semnificativ, sunt 18.000 de cereri care așteaptă să fie procesate pe măsura 2, se merge la un ritm de cam 90 (nr. de cereri) pe zi, este foarte puțin”.

Reamintim că ministerul Economiei a publicat situația celor 3 tipuri de granturi pentru IMMuri la 31 decembrie 2020, de unde a reieșit că doar 12,08% dosare au fost admise pe măsura 2.

În acest sens, conform ministrului, s-a ajuns la patru soluții pe care MEAT a început deja să le adopte, menționând două dintre acestea:

  1. Automatizarea platfomei, ca să nu mai trebuiască funcționarii publici să facă atâtea verificări manuale, care durează timp, 10 minute/cerere spre exemplu. E inaceptabil pentru un lucru pe care o mașinărie ar putea să îl facă într-o secundă”;
  2. Cât mai multă forță de muncă pentru procesarea cererilor: „Avem acum planul să mai luăm oameni din minister, să ne concentrăm pe ce este cel mai important și anume absorbția acestor fonduri. E şi soluţia să mai apelăm la soluţii externe ca să vedem cum putem aduce forţe de muncă să soluţionăm aceste cereri”.

Referitor la prima soluție, ministrul Năsui a completat: „Nu mi se pare o idee bună ca funcționarii publici să analizeze planuri de business. Unii dintre ei nu au lucrat în viața lor în privat, și nu e un lucru rău în sine, dar nu poți să ai pretenția să judeci planuri de business care sunt foarte variabile. […] Nu putem să punem sarcina aceasta pe umerii funcționarilor, trebuie să facem ce au făcut și alte state europene pentru absorbția acestor fonduri și anume să folosim mult mai mult sistemul bancar, non-bancar și financiar, adică statul să vină cu garanții, să vină cu instrumente financiare, cu subvenție de dobândă, dobândă zero, dacă investești undeva, dar în felul acesta și banca să își asume un risc și mai ales banca să facă procesarea acestei birocrații extraordinare”.

În ceea ce privește situația pe măsura 1 – Microgranturi, ministrul a explicat că banii sunt deja în bănci, iar toate plățile vor fi făcute chiar înainte să fie trecută legea bugetului.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1795