Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se prelungește programul IMM Invest și se lansează subprogramul Agro IMM Invest

Comisia Europeană a autorizat, în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM Invest, conform unui comunicat emis miercuri, 30 decembrie, de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

În acest sens, a fost prelungită perioada de valabilitate a schemei până la data de 30 iunie 2021 și a fost obținută o majorare a bugetului de la 4.521 mld. lei la 7.188 mld. lei.

Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar Agro IMM Invest, poate fi accesat pentru  acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

Beneficiarii grantului sunt întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul Agro IMM Invest se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține întreg programul IMM Invest, se estimează că vor beneficia de ajutoare de stat peste 58.000 de IMM-uri.

Numărul total al creditelor IMM Invest aprobate de către cei 21 finanțatori participanți în program este de 26.544.

De asemenea, termenul de înscriere a fost prelungit, aplicația va rămâne deschisă pana la data de 30.06.2021.

În data de 24.11.2020, Comisia Europeană a aprobat o alta schemă de ajutor de stat propusă de România, în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde lei) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acordă sub forma de garanții de stat pentru finanțările de tip factoring cu regres, prin programul IMM Factor, prin care se garantează creditul comercial pe termen scurt și care are scopul de a susține întreprinderile mici și mijlocii sa acceseze rapid lichidități atunci când exista vârfuri de plăți în activitățile curente.

Instrumentul de factoring va fi pus la dispoziția IMM-urilor de către finanțatorii care se vor înscrie în program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de până la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii și acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar.

Sursa: FNGCIMM

Vizualizări: 580