Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilanț 2020: Prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 se află în implementare 60 de contracte de finanțare

La finalul anului 2020, Autoritatea de Management a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 are în implementare 60 de contracte de finanțare  (4 proiecte mari de infrastructură, 53 de proiecte SOFT, care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de 1 milion de euro și 3 contracte de asistență tehnică), în valoare totală de 58,7 de milioane de euro, conform unui comunicat oficial emis joi, 24 decembrie 2020. De asemenea, au fost selectate 19 proiecte HARD (care au o componentă de infrastructură mai mare de 1 milion de euro pe proiect), totalizând 17,7 milioane de euro, care se află în proces de contractare.

Plățile efectuate pentru proiectele aflate în derulare au o valoare totală de 8,7 milioane de euro.

Pe parcursul anului 2020, Autoritatea de Management a adoptat mai multe măsuri pentru a sprijini beneficiarii proiectelor în contextul actual. Cele mai importante dintre acestea au vizat extinderea termenelor pentru depunerea documentelor, posibilitatea ca acestea să fie depuse doar în format electronic, monitorizarea proiectelor prin intermediul mijloacelor electronice.

Cooperarea în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană la această graniță va continua în perioada 2021-2027. În vederea pregătirii viitorului Program, MLPDA, desemnat ca Autoritate de Management de către partenerii în program, a demarat activitatea de programare, prima reuniune a Comitetului Comun de Programare cu reprezentanți din cele două țări având loc în luna septembrie 2020. A fost stabilită metodologia de programare și a început analiza datelor statistice în vederea elaborării analizei teritoriale și a determinării domeniilor spre care se vor îndrepta finanțările. În timpul procesului de elaborare a programului, vor fi consultați actorii relevanți din aria programului și, de asemenea, se va avea în vedere consultarea publicului larg, după finalizarea proiectului de document.

Colaborarea dintre autoritățile române și cele din Republica Moldova are un rol fundamental în implementarea actualului program, precum și a celui aflat în pregătire, având la bază Parteneriatul Estic prin care Uniunea Europeană urmărește extinderea ariei de prosperitate și securitate în vecinătatea sa estică, prin promovarea unui set comun de valori și a convergenței treptate a politicilor.

Sursa: MLPDA

Vizualizări: 139