Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi beneficii pentru voluntari în perioada 2021-2027: Includerea tinerilor cu mai puține oportunități și extinderea limitei de vârstă a voluntarilor până la 35 de ani

Vineri, 11 decembrie 2020, Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord politic privind Corpul european de solidaritate pentru 2021-2027, în valoare de peste un miliard de euro.

Acordul de astăzi (n.r vineri) este o veste excelentă pentru tinerii din UE și nu numai. Programul va începe în ianuarie 2021, iar Parlamentul a reușit să obțină numeroase câștiguri pentru voluntari. Voluntariatul va fi principala activitate a programului, care a fost prioritatea noastră încă de la început. Acum suntem capabili să garantăm o calitate superioară a activităților de voluntariat, obligând gazdele să ofere abilități și competențe noi, utile. În mod similar, de acum înainte vom putea include mult mai mulți oameni care au mai puține oportunități”, a spus Michaela Šojdrova, raportoare pentru Corpul european de solidaritate.

Condiții mai bune pentru voluntari și grupurile țintă

Deputații europeni s-au asigurat că organizațiile gazdă vor trebui să demonstreze calitatea activităților de voluntariat oferite, cu accent pe învățare și dobândirea de competențe. În mod similar, organizațiile vor trebui să demonstreze că sunt conforme cu reglementările de securitate și sănătate în muncă.

De asemenea, grupurile țintă vor fi mai protejate. Va fi necesară o autorizare specială pentru voluntarii care lucrează cu copii și persoanele cu dizabilități. Programele vor fi, de asemenea, necesare pentru a demonstra contribuția la schimbările sociale pozitive în comunitățile locale.

Includerea tinerilor cu mai puține oportunități

Ca urmare a acordului convenit, Comisia și statele membre vor trebui să prezinte modul în care intenționează să includă persoane cu mai puține oportunități. Tinerii vor putea face voluntariat în propria țară, în special cei cu mai puține oportunități.

Limită mai mare de vârstă pentru voluntarii de ajutor umanitar

Întrucât acțiunea umanitară pune provocări specifice, deputații europeni au insistat ca limita de vârstă a voluntarilor de ajutor umanitar să fie extinsă la 35 de ani, cu posibilitatea de a angaja experți și antrenori fără limita de vârstă.

Voluntariat mai ecologic

În conformitate cu Pactul verde european, activitățile de voluntariat vor trebui să respecte principiul „nu face rău” – „do not harm”, iar programele vor fi ulterior evaluate ținând seama de contribuția lor la obiectivele UE privind clima, cum ar fi alegerea mijloacelor de transport neutre din punct de vedere climatic.

Pașii următori

Acordul la care s-a ajuns vineri trebuie aprobat în mod oficial atât de Parlament, cât și de Consiliu.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European 

Vizualizări: 339