Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost lansat programul dedicat creșterii eficienței energetice pentru unitățile de învățământ!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat săptămâna trecută lansarea Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ, finanțat din Fondul pentru Mediu.

Prin acest program școlile și grădinițele din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic.

Programul va finanța primăriile cu 90% din valoarea acestor investiții pentru unitățile de învățământ.

Conform unei dispoziții a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu de astăzi, 4 decembrie 2020, suma alocată sesiunii de finanțare este de 384.000.000 lei, din care 192.000.000 lei pentru localități cu până la 5.000 de locuitori inclusiv și 192.000.000 lei pentru localități cu peste 5.001 de locuitori inclusiv.

Activitățile ce vor putea fi finanțate prin program sunt lucrări de construcții și instalații precum:

  • lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum,
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu,
  • lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri,
  • instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri etc.

Pentru a putea accesa finanțarea, o Unitate Administrativ Teritorială (UAT) trebuie să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, trebuie să asigure contribuția proprie necesară implementării proiectului.

Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea consumului anual de energie primară.

Solicitanți eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului București.

Perioada de înscriere în aplicația informatică a datelor tehnice aferente proiectelor începe în data de 03 martie 2021, ora 10:00 și se închide în data de 05 aprilie 2021, ora 18:00.

Descarcă ghidul

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: AFM

Vizualizări: 2250