Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale, în consultare publică

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat astăzi, 4 decembrie 2020, în consultare publică, un Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderi a căror activitate comercială a fost întreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență și a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

Actul normativ are în vedere crearea unor forme de sprijin  sau instrumente din fonduri nerambursabile pentru plata unui procent din chiriile datorate pentru întreprinderile din centrele comerciale mari care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioadă de cel puțin două luni conform Ordonanțelor militare din cauza pandemiei SARS-CoV-2.

Conform Ordonanței, prin schema de ajutor de stat se vor acord granturi unui număr estimat de 3.000 de întreprinderi beneficiare, iar bugetul schemei este de 160 milioane de lei.

Întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi eligibile:

  • să dețină Certificat pentru Situații de Urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
  • să își desfășoare activitatea în centre comerciale cu suprafață mai mare de 15.000 de m.p., având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020
  • să fi beneficiat  din partea centrului comercial de o reducere de minim 50% din valoarea chiriei fixe calculată pentru perioada închisă. Finanțarea de la stat se acordă  în situația în care reducerea de 50% a fost acordată de către centrul comercial înaintea depunerii aplicației pentru accesarea grantului
  • să beneficieze de o reducere de minim 15% din Chiria Fixă, pe o perioadă de minim 6 luni de la data reluării activității
  • să  fi agreat extinderea  perioadei  contractuale  a contractului de  închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minim 6 luni (perioadă egală cu perioada pentru care se acordă sprijin din partea proprietarului), calculat  de la data la care contractul poate înceta, din inițiativa oricăreia dintre părți sau de drept.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, reprezentând  50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată și datorată pentru perioada închisă.

Descarcă proiectul de OUG

Propunerile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicării (n.r. 4 decembrie 2020) la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEEMA

Vizualizări: 1080