Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

3 miliarde de euro în cadrul SURE pentru România

Comisia Europeană a anunțat ieri, 01 decembrie 2020, plata a 8,5 miliarde de euro în a treia tranșă de sprijin financiar către cinci state membre în cadrul instrumentului SURE. Ca parte a operațiunilor, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria 200 milioane de euro, Portugalia 3 miliarde de euro, România 3 miliarde de euro, iar Slovacia 300 milioane euro.

Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții favorabile, va ajuta aceste state membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice pentru păstrarea ocupării forței de muncă. În mod specific, acestea vor contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea schemelor naționale de muncă pe termen scurt și a altor măsuri similare pe care le-au pus în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, inclusiv pentru lucrătorii independenți.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului Uniunii Europene SURE între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. După finalizarea tuturor plăților SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde euro, Ungaria 504 milioane de euro, Portugalia 5,9 miliarde de euro, România 4,1 miliarde de euro și Slovacia 631 milioane de euro.

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar de până la 100 miliarde EUR tuturor statelor membre. Comisia a propus până în prezent să pună la dispoziție 18,3 miliarde de euro în sprijin financiar pentru 18 state membre. Următoarele debursări vor avea loc pe parcursul lunilor următoare, în urma emisiilor respective de obligațiuni.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 551