Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul estimativ al măsurii de compensare a pierderilor industriei HoReCa și agențiilor de turism va fi de 500 milioane euro. Schema va intra în analiză în următoarea ședință de Guvern

Guvernul va analiza în şedințele următoare proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalității și agențiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019, a anunțat astăzi, 25 noiembrie 2020, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții HoReCa, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Tot în cursul zilei de astăzi, ministrul Popescu a anunțat că bugetul estimativ al schemei este de 500 milioane euro, iar plafonul maxim acordat unei companii va fi de 800.000 euro. De asemenea, mediul de afaceri a propus ca beneficiarii să poată sconta acest ajutor de stat în vederea accesării mai rapide a banilor:

Bugetul estimativ al schemei este de 500 milioane euro. Este vorba de un plafon de maxim 800.000 euro, impus de Comisia Europeană pe acest ajutor tranzitoriu în perioada de pandemie. Nicio companie nu poate lua mai mult de 800.000 euro. Ceea ce trebuie știut este că cifra de afaceri la nivelul anului 2020, va trebui să fie certificată prin bilanț. În schimb am găsit o soluție și o propunere foarte bună a mediului de afaceri: vom avea discuții cu băncile în perioada imediat următoare și vom găsi o soluție în așa fel încât cei din HoReCa să poată sconta acest ajutor de stat și să poată avea acces mai rapid la bani”.

În ceea ce privește modalitatea de acordare a fondurilor, ministrul Popescu a explicat că vor fi analizate în paralel cifrele de afaceri pentru 2019, respectiv 2020, exclusiv pe codurile CAEN autorizate și nu pe întreaga cifră de afaceri a unei compani: 

Evaluăm cifra de afaceri a anului 2019, evaluăm cifra de afaceri a anului 2020 aferente codurilor CAEN autorizate și nu întreaga cifră de afaceri a unei companii care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu neapărat toate din domeniul HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20%.”

Schema de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a reduce birocrația.

Prelungirea șomajului tehnic

Prezent în cadrul conferinței de astăzi cu reprezentanții HoReCa, premierul Orban a vorbit despre prelungirea aplicării măsurii de acordare a șomajului tehnic angajaților și a modalității de aplicare a programului de lucru flexibil. Prim-ministrul a anunțat că se discută despre prelungirea cu șase luni a aplicării șomajului tehnic pentru angajații a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare și consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook | Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Vizualizări: 1330