Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Economiei: „Pe 23 noiembrie a început evaluarea pe granturile pentru capital de lucru”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat ieri că a fost începută evaluarea și pe granturile de capital de lucru și urmează să fie trimise primele contracte la semnat. Conform acestuia, „procedura de verificare durează mai mult pentru că sunt mai multe fișiere de verificat.” (n.r. comparativ cu măsura 1- microgranturi).

Ministerul Economiei a prezentat ieri procedura și stadiul de evaluare pe microgranturi: verificarea cererilor de finanțare se face în mod egal de către cele 10 unități de implementare - AIMMAIPE, iar alocarea dosarelor s-a făcut în ordine alfabetică a unităților de implementare. În acest sens, potrivit MEEMA, au fost alocați câte 2.239 aplicanți, în mod egal, fiecărei agenții, în ordinea înscrierii. De exemplu, agenția din Brașov are în evaluare primele 2.239 de aplicanți, urmată de Cluj, Craiova, etc.

Astfel, au intrat în evaluare simultan toate aplicațiile și au fost transmise până la acest moment 5.421 de decizii de admitere în cadrul măsurii, decizii întocmite în toate unitățile de implementare, însoțite de contracte, în după-amiaza zilei de 19 noiembrie 2020.

Cum bugetul schemei este mai mare decât numărul de solicitări, MEEMA a precizat următoarele:

La acest moment, în cadrul AIMMAIPE regionale sunt în curs de semnare un număr de 3.400 de contracte, care au fost semnate de către beneficiari. După semnarea lor de către reprezentanții agențiilor, acestea sunt vizibile pentru băncile partenere în program pentru a face plățile. Tot astăzi (n.r 23 noiembrie), un număr de alte 2.000 de notificări de admitere vor fi transmise către beneficiarii măsurii 1 – microgranturi. Cu siguranță toti aplicanții eligibili sunt evaluați și vor primi notificările. Vor primii și banii, pentru că există fonduri, iar acestea nu sunt consumate, urmând să deschidem un nou apel de proiecte (n.r unde vor fi eligibile și întreprinderile individuale și cele familiale, ca urmare a aprobării OUG care modifică OUG 130).”

Încă de la primele notificări apărute în sistem, ca urmare a evaluării pe microgranturi, mai multe întreprinderi au semnalat faptul că unele aplicații cu număr RUE mai mare au primit notificarea în sistem, pe când cei cu un număr mai mic (ordinea înscrierii în aplicație), nu au primit notificarea.

În acest context, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat ieri, în cadrul unei emisiuni marca Realitatea Plus, faptul că având în vedere că aplicațiile au fost împărțite pe agenții și se evaluează simultan, „unele agenții poate că au un număr de personal mai mare decât altele și evaluează mai repede, și atunci evident că un număr poate să fie evaluat mai repede.” 

Granturi pentru investiții

În cadrul emisiunii, ministrul a anunțat că se dorește lansarea schemei 3 – granturi pentru investiții în cursul acestei săptămâni:

Săptămâna aceasta îmi doresc să deschidem schema 3, schema de investiții, acolo unde nu va mai fi primul venit, primul servit, iar toți vor fi finanțați, avem buget pentru absolut toți.”

Ministrul a reamintit că schema va fi deschisă probabil 90 de zile.

Programul Electric UP

Conform ministrul, tot în această săptămână, „la sfârșit sau luni, lansăm așteptatul program Electric Up de instalare a panourilor solare și cel puțin a unei stații de încărcare a autovehiculelor electrice sau electrice hibrid de până în 100.000 euro grant.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook | Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Vizualizări: 1118