Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Access2Markets: IMM-urile pot desfășura activități comerciale dincolo de granițele UE cu ajutorul celui mai nou portal lansat de Comisia Europeană!

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a anunțat ieri, 23 noiembrie 2020, lansarea de către Comisia Europeană a portalului online Access2Markets, pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să desfășoare activități comerciale dincolo de granițele UE.

Noul portal vine ca răspuns la solicitările părților interesate pentru a explica mai clar acordurile comerciale și pentru a ajuta companiile să se asigure că produsele lor sunt eligibile pentru reduceri de taxe. Acest portal este util atât companiilor care deja desfășoară activități comerciale internaționale, cât și acelora care încep să exploreze noile oportunități de pe piețele străine.

Access2Markets detaliază normele stabilite, sub formă de informații practice, astfel încât întreprinderile mici să aibă acces mult mai rapid la informațiile relevante.

Concret, Access2Markets pune la dispoziție informații privind condițiile pentru desfășurarea activităților comerciale de import de produse din UE și de export de produse în peste 120 piețe străine.

Portalul permite companiilor să caute, în doar câțiva pași, următoarele detalii pentru produsele importate și exportate:

  • Tarife
  • Taxe
  • Norme de proveniență
  • Norme pentru produse
  • Proceduri vamale
  • Bariere comerciale
  • Statistici de flux comercial

Noul portal Access2Markets include și explicații, tutoriale și o secțiune de întrebări frecvente, care sprijină atât comercianții noi, cât și pe cei cu experiență, pentru analiza beneficiilor comerțului cu fiecare dintre partenerii comerciali ai UE.

De asemenea, portalul include o noutate principală menită să ajute companiile să înțeleagă și să aplice regulile de origine: instrumentul de autoevaluare a regulilor de origine, ROSA, care furnizează asistență specială pentru normele care definesc „naționalitatea economică” a unui produs – cunoscute ca „norme de proveniență”.

Acestea sunt personalizate în fiecare acord comercial, asigurându-se astfel faptul că fiecare sector sensibil de pe piață este protejat și că întreprinderile pot solicita reducerea sau eliminarea taxelor vamale, în conformitate cu cele stipulate în acord.

Companiile pot, de asemenea, să găsească informații despre modul în care acordurile comerciale pot reglementa comerțul în sfera serviciilor, condițiile pentru investiții sau pentru participarea la depuneri de oferte pentru licitații publice pe o piață străină.

Fiecare produs comercializat la nivel internațional deține un cod care stabilește ce taxe de import și alte taxe naționale sau locale trebuie plătite . Pe Access2Markets, companiile pot să găsească nu doar codul, ci și informații despre taxele pe care trebuie să le plătească în fiecare jurisdicție. Instrumentul My Trade Assistant/Asistentul meu comercial de pe Access2Markets permite companiilor să caute informații despre taxe, impozite, norme pentru produse și cerințe pentru fiecare produs în parte și pentru fiecare piață.

Portalul Access2Markets este disponibil aici.

Sursă date și foto: ADR NE

Vizualizări: 2265