Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană plătește 14 miliarde de euro în cadrul SURE către nouă state membre

Comisia Europeană a anunțat ieri, 17 noiembrie 2020, plata a 14 miliarde de euro către nouă țări din Uniunea Europeană în cea de-a doua tranșă de sprijin financiar acordat statelor membre în cadrul instrumentului SURE.

Ca parte a operațiunilor, Croația a primit 510 milioane de euro, Cipru 250 milioane de euro, Grecia 2 miliarde de euro, Italia 6,5 ​​miliarde de euro suplimentare, Letonia 120 milioane de euro, Lituania 300 milioane de euro, Malta 120 milioane de euro, Slovenia 200 milioane de euro și Spania încă 4 miliarde de euro.

Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții favorabile, va ajuta aceste state membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice pentru păstrarea ocupării forței de muncă. Acestea vor contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea schemelor naționale de muncă pe termen scurt și a altor măsuri similare pe care le-au pus în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, inclusiv pentru lucrătorii independenți.

La sfârșitul lunii octombrie, Italia, Spania și Polonia au primit deja un total de 17 miliarde EUR în cadrul instrumentului UE SURE. După finalizarea tuturor plăților SURE către cele 9 țări care au primit sprijin financiar ieri, Croația va primi 1 miliard de euro, Cipru 479 de milioane de euro, Grecia 2,7 miliarde de euro, Italia 27,4 miliarde de euro, Letonia 192 de milioane de euro, Lituania 602 milioane de euro, Malta 244 milioane de euro, Slovenia 1,1 miliarde de euro și Spania 21,3 miliarde de euro.

Context

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar de până la 100 miliarde de euro tuturor statelor membre. Comisia a propus până în prezent să pună la dispoziție 18,3 miliarde de euro în sprijin financiar pentru 18 state membre. Următoarele debursări vor avea loc pe parcursul lunilor următoare, în urma emisiilor respective de obligațiuni.

La 10 noiembrie, Comisia Europeană a emis obligațiuni sociale pentru a doua oară în cadrul instrumentului EU SURE, pentru o valoare totală de 14 miliarde de euro. Emisiunea a constat din două obligațiuni, cu 8 miliarde de euro datorate pentru rambursare în noiembrie 2025 și 6 miliarde de euro datorate pentru rambursare în noiembrie 2050.

Obligațiunile au fost suprasubscrise de 13 și respectiv de 11,5 ori pentru tranșa de 5 și 30 de ani, rezultând condiții favorabile de stabilire a prețurilor pentru ambele obligațiuni. Condițiile pe care Comisia le împrumută sunt transmise direct statelor membre beneficiare.

Obligațiunile emise de UE sub SURE beneficiază de o etichetă de obligațiuni sociale. Acest lucru oferă investitorilor încredere că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 179