Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Rogojinaru (MEEMA) despre granturile de investiții: Lansare la începutul lunii decembrie și perioadă de depunere de cel puțin o lună

Granturile pentru investiții, cea de-a treia măsura din pachetul de sprijin pentru mediul de afaceri instituit prin OUG 130/2020, ar urma să se lanseze la începutul lunii decembrie, a declarat ieri, 10 noiembrie 2020, pentru fonduri-structurale.ro, secretarul de stat în MEEMA, Liviu Rogojinaru: „Lansarea va fi la începutul lunii decembrie sau cât mai repede posibil. Legat de durată, depunerea va fi deschisă cel puțin o lună de zile, am făcut notificare la Ministerul Fondurilor Europene să ne dea voie să o ținem deschisă până la 31 martie”.

Relansarea microgranturilor, în discuții cu Comisia Europeană

Despre microgranturi și posibila relansarea a acestei măsuri, oficialul a confirmat că se ia în considerare relansarea măsurii, fiind așteptat un răspuns din partea Comisiei Europene în acest sens:

Așteptăm răspunsul de la Comisie, pentru că dacă trebuie să trecem prin tot sistemul durează foarte mult și atunci e greu de spus. Dacă reușim să facem doar cu avizarea Comisiei, sigur că vom face ce a spus domnul ministru Popescu”.

Reamintim că la începutul ședinței de guvern din 28 octombrie 2020, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a propus relansarea apelului, bugetul alocat acestei măsuri nefiind epuizat ca urmare a numărului de cereri depuse. De asemenea, propunerea acestuia viza acordarea de microgranturi și companiilor înființate în 2019 care nu au putut genera o cifră de afaceri de minimum 5.000 euro.

Se lucreaza la actul normativ pentru suplimentarea bugetului pe capital de lucru

Tot în cadrul ședinței de guvern din 28 octombrie 2020, ministrul Fondurilor Europene a anunțat că va suplimenta bugetul pe capital de lucru cu 500 milioane euro pentru ca toate firmele eligibile aplicante să poată primi finanțare.

Liviu Rogojinaru a declarat pentru fonduri-structurale.ro că în prezent se lucrează la actul normativ care prevede această suplimentare, urmând să fie publicat la finalul acestei luni sau la  începutul lunii decembrie (UPDATE: Ministerul Fondurilor Europene a publicat în cursul serii de 10.11.2020 proiectul de OUG care prevede suplimentarea bugetului. Detalii aici)

Cu privire la plățile către beneficiarii acestor măsuri, secretarul de stat a explicat că acestea se vor face concomitent cu evaluarea, iar pentru primii aplicanți pe microgranturi și capital de lucru, plățile vor fi făcute începând cu luna decembrie: „Plata se va face concomitent cu evaluarea. Pe măsură ce evaluăm, dăm drumul la plată, în ordine cronologică”.

Referitor la noul Start-Up Nation, care va fi lansat sub denumirea Star-Tech Innovation, secretarul de stat a declarat că acesta „mai mult ca sigur va fi lansat la începutul anului viitor, cât mai repede posibil”, fără a da mai multe detalii cu privire la stadiul pregătirii sau calendarul lansării acestei linii de finanțare.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 3961