Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG privind adoptarea unor măsuri de sprijin în sectorul agro-alimentar, în consultare publică!

Ministerul Fondurilor Europene a lansat ieri, 21 octombrie 2020, o Ordonanță de Urgență privind adoptarea unor măsuri de sprijin din fonduri externe nerambursabile în sectorul agro-alimentar.

Printre măsurile de sprijin pentru angajatorii din sectorul agro-alimentar din Proiectul de ordonanță de urgență se numără:

  • Angajatorii care activează în sectorul agro-alimentar, care încadrează în muncă, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri beneficiază lunar, pentru o perioadă de maximum 18 luni, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și a mecanismului de implementare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.250 lei.
  • În cazul în care persoanele menționate sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii medii, angajatorii beneficiază lunar, pe o perioadă de maximum 18 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 3.500 lei.
  • În cazul în care persoanele menționate sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii superioare indiferent de specialitatea acestor studii, angajatorii beneficiază lunar, pe o perioadă de maximum 18 luni, , pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 6.000 lei.
  • Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă minimum 6 luni de la data încetării acordării sprijinului financiar. 

Sumele prevăzute mai sus, pentru sectorul  de activitate agricultură se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturi și Dezvoltării Rurale, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la Agențiile pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în raza cărora aceștia își au sediul social.

Între Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă si  Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale pentru  sectorul agricultură se va încheia un protocol de colaborare, cu respectarea prevederilor legale în domeniul acordării de finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Restul prevederilor aferente Proiectului de OUG se regăsesc aici

Proiectul de OUG este în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile de la publicarea acestuia (n.r. 20 octombrie 2020).

Propunerile și observațiile pot fi transmise la adresa de e-mail: acte.normative@mfe.gov.ro  sau prin formularul online disponibil pe site-ul MFE.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFE

Vizualizări: 273