Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a prelungit oficial cadrul temporar pentru granturile IMMurilor până în iunie 2021!

Conform unui comunicat oficial emis ieri, 13 octombrie 2020, Comisia Europeană a decis să prelungească și să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. Toate secțiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu șase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secțiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.

În baza acestui cadru temporar, România implementează cele trei scheme de granturi de 1 miliard de euro pentru IMMurile afectate de COVID-19. În prezent întreprinderile și PFAurile eligibile aplică la schema de microgranturi de 2000 de euro (12-16 octombrie), urmând ca Ministerul Economiei să lanseze și schema pentru capital de lucru (finanțări de până la 150.000 euro) și investiții (finațări cuprinse între 50.000 – 200.000 euro). Conform calendarului actual, toate aplicațiile pe cele 3 scheme ar urma să fie depuse până la finalul lunii octombrie, iar toate contractele de finanțare ar urma să fie semnate până la finalul anului.

Urmare a deciziei de ieri a Comisiei Europene, România are posibilitatea să prelungească/amâne implementarea acestor scheme.

Fonduri-structurale.ro a contactat Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene în vederea obținerii unei poziții oficiale a autorităților responsabile de implementarea schemelor de granturi ca urmare a deciziei Comisiei Europene, dar până la ora publicării acestei știri nu au fost transmise informații privind posibilitatea prelungirii acestor oportunități

 „Prelungim valabilitatea cadrului temporar pentru a răspunde nevoilor persistente ale întreprinderilor, protejând, în același timp, piața unică a UE. De asemenea, introducem o nouă măsură grație căreia statele membre vor putea sprijini întreprinderile care înregistrează pierderi semnificative ale cifrei de afaceri contribuind la o parte a costurilor fixe neacoperite ale acestora. Introducem totodată noi posibilități pentru ieșirea statului din întreprinderile recapitalizate; statul își poate menține participația anterioară la aceste întreprinderi, limitând astfel denaturarea concurenței”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Prelungirea cadrului temporar

Inițial, cadrul temporar urma să expire la 31 decembrie 2020, cu excepția măsurilor de recapitalizare care puteau fi acordate până la 30 iunie 2021. Prin modificarea propusă ieri se prelungește perioada de valabilitatea a dispozițiilor Cadrului temporar, pragurile actuale fiind menținute, pentru o perioadă suplimentară de șase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, cu excepția măsurilor de recapitalizare care se prelungesc cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.

Obiectivul este de a le permite statelor membre să sprijine întreprinderile în contextul crizei provocate de epidemia de COVID-19, în special în cazurile în care necesitatea sau capacitatea de a utiliza cadrul temporar nu s-a materializat integral până în prezent, asigurând totodată condiții de concurență echitabile. Înainte de 30 iunie 2021, Comisia va revizui și va analiza necesitatea de prelungire sau de adaptare ulterioară a cadrului temporar.

Sprijin pentru costurile fixe neacoperite ale întreprinderilor

Prin modificarea de ieri se introduce, de asemenea, o nouă măsură care să le permită statelor membre să sprijine întreprinderile care se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri în cursul perioadei eligibile de cel puțin 30 % comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 ca urmare a epidemiei de COVID-19. Sprijinul va contribui la o parte din costurile fixe ale beneficiarilor care nu sunt acoperite de veniturile lor, în limita a cel mult 3 milioane EUR pe întreprindere. Sprijinirea acestor întreprinderi printr-o contribuție temporară la o parte din costurile înregistrate are ca scop prevenirea deteriorării capitalului lor, menținerea activității economice a acestora și asigurarea unei platforme solide în vederea redresării. Acest lucru permite acordarea unui ajutor mai bine direcționat către întreprinderile care evident au nevoie de ajutor.

Ieșirea statului din participația la întreprinderile deținute anterior de stat

Comisia a adaptat totodată condițiile pentru măsurile de recapitalizare prevăzute în cadrul temporar, în special condițiile pentru ieșirea statului din recapitalizarea întreprinderilor în care statul era un acționar existent înainte de recapitalizare. Modificarea permite statului să iasă din capitalul propriu al unor astfel de întreprinderi prin intermediul unei evaluări independente; acesta își poate restabili totodată participația anterioară și poate continua garanțiile pentru a menține concurența efectivă pe piața unică.

Prelungirea eliminării temporare a tuturor țărilor de pe lista țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată în temeiul Comunicării privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt

În fine, având în vedere că există în continuare o insuficiență generală de capacitate a sectorului privat de a acoperi toate riscurile justificabile din punct de vedere economic pentru exporturile către țări care figurează pe lista țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată, modificarea prevede prelungirea până la 30 iunie 2021 a eliminării temporare a tuturor țărilor de pe lista țărilor cu riscuri asigurabile pe piața privată în temeiul Comunicării privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 1051