Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România accesează împrumutul în valoare de 4 miliarde euro prin instrumentul SURE!

În ședința de Guvern de ieri, 1 octombrie 2020, a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 mld. euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE).

Împrumutul a fost acordat la cererea părții române, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor. Printre măsuri, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene de numără șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesioniști a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19, precum și sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.
  • Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul finanțelor publice. După semnarea de către ambele părți, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normativ cu putere de lege.

Context

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, pe 25 septembrie 2020, sprijinul financiar în valoare de 87,4 miliarde de euro pentru 16 state membre sub forma unor împrumuturi din partea UE în cadrul SURE – instrumentul temporar al UE destinat atenuării riscurilor de șomaj pe durata crizei generate de COVID-19.

Sursa: MFP

Vizualizări: 70