Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eurodeputații au accelerat procedura care va permite UE să împrumute 750 de miliarde EUR pentru planul de redresare „Next Generation EU”

Conform unui comunicat oficial emis ieri, 17 septembrie 2020, eurodeputații au lansat o procedură accelerată și au votat deja în timpul sesiunii plenare din septembrie avizul legislativ referitor la decizia privind resursele proprii. Acest vot elimină o barieră importantă și accelerează procedura de punere în aplicare a acestei legi esențiale a UE pentru relansarea economiei, permițând Comisiei să obțină 750 de miliarde EUR de pe piețele financiare pentru fondul de redresare.

Votul de miercuri permite Consiliului UE să adopte rapid decizia privind resursele proprii și să înceapă procesul de ratificare în cele 27 de țări din UE, astfel încât planul de redresare să poată fi lansat cât mai curând posibil.

În avizul său, adoptat miercuri cu 455 de voturi pentru, 146 împotrivă și 88 abțineri, Parlamentul își menține poziția conform căreia trebuie să se introducă noi surse de venit pentru bugetul UE, care să acopere cel puțin costurile legate de planul de redresare.

Parlamentul a solicitat stabilirea unui calendar obligatoriu din punct de vedere juridic pentru introducerea acestor resurse proprii noi. Parlamentul insistă asupra faptului că finanțarea redresării trebuie să fie sustenabilă, de exemplu prin introducerea unor taxe pentru marii poluatori și corporațiile multinaționale, și că nu poate deveni o povară pentru generația următoare.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 64