Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Executivul a aprobat Programul de finanțare „Fondul de acțiune în domeniul managementului energiei durabile”

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 3 septembrie, Ordonanța de urgență pentru aprobarea Programului de finanțare „Fondul de acțiune în domeniul managementului energiei durabile”.

Programul este finanțat din economiile înregistrate în cadrul proiectului cu acelaşi titlu, implementat în cadrul Ariei de concentrare 4 a Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, care a fost finalizat la data de 7 decembrie 2019.

Actul normativ aprobat ieri reglementează condiţiile legale pentru utilizarea sumelor aferente Programului, având ca scop îndeplinirea condiţionalităţilor negociate cu partenerii elveţieni, pentru atingerea obiectivelor în vederea consolidării managementului energiei durabile în comunităţi mici şi/sau sărace.

Prin această ordonanță de urgență se propune finanţarea de proiecte pentru:

  • Continuarea finanţării proiectelor de investiţii pentru modernizarea şi extinderea iluminatului public în comuna Băneasa (jud. Constanţa), realizarea unui parc fotovoltaic în oraşul Darabani (jud. Botoşani) și creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public în oraşul Potcoava (jud. Olt); cele trei unități administrativ-teritoriale au încheiat contracte de finanţare în cadrul PCER, însă nu au realizat lucrări de investiţii în termenele contractuale;
  • Implementarea în comunităţile din regiunile dezavantajate/subdezvoltate ale României a unor noi proiecte care să se încadreze în cel puțin unul dintre următoarele domenii specifice: reabilitarea termică a clădirilor publice, termoficare, furnizarea de energie, inclusiv regenerabilă, iluminat public, transport public și planificare urbană.

Programul are un buget de 18.217.341,31 Iei şi se implementează în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la finalul anului 2025.

Lansarea, evaluarea, selecţia, monitorizarea și raportarea activităților din program vor fi realizate de MLPDA, iar contractarea, verificarea conformităţii achiziţiilor publice şi plăţile vor fi realizate de Ministerul Fondurilor Europene.

Sursa: MLPDA

Vizualizări: 330