Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul analizează proiectul de OUG privind decontarea de până la 50% din costul chiriilor pentru chiriașii marilor centre comerciale care au avut activitatea întreruptă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă

Ieri, 3 septembrie 2020, în cadrul ședinței de guvern, executivul a introdus în analiză proiectul de OUG privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderile a căror activitate comercială a fost întreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență și a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

În continuare o să vă prezint actele normative discutate și adoptate în prima lectură, urmând ca după obținerea tuturor avizelor necesare acestea să fie aprobate în forma finală. Astfel, vorbim despre proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile a căror activitate comercială a fost întreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență și stării de alertă. Vorbim despre decontarea de până la 50% din costul chiriilor pentru chiriașii marilor centre comerciale care au avut activitatea întreruptă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă”, a declarat șeful cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă la sfârșitul ședinței de guvern.

Condiții de eligibilitate

Întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi eligibile:

  1. Să dețină Certificat pentru Situații de Urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;
  2. Să-și desfăşoare activitatea în centre comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 de m.p., având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020;
  3. Să fi beneficiat din partea centrului comercial de o reducere de minim 50% din valoarea chiriei fixe calculată pentru perioada închisă. Finanțarea de la stat se acordă în situația în care reducerea de 50% a fost acordată de către centrul comercial înaintea depunerii aplicației pentru accesarea grantului;
  4. Să beneficieze de o reducere de minim 15% din Chiria Fixă, pe o perioadă de minim 6 luni de la data reluării activității;
  5. Să fi agreat extinderea perioadei contractuale a contractului de închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minim 6 luni (perioada egală cu perioada pentru care se acordă sprijin din partea proprietarului), calculate de la data la care contractul poate înceta, din inițiativa oricăreia dintre părți sau de drept.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 160 milioane lei, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată și datorată pentru perioada închisă.

Prin schema de ajutor de stat se acordă granturi unui număr estimat de 3.000 de întreprinderi beneficiare.

Semnarea contractului cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până la 31 decembrie 2020, iar plata sumelor pana la cel târziu 1 martie 2021.

În procesul de implementare a schemei se utilizează mecanismul plății directe către chiriaș, pe baza principiului „primul venit, primul servit” și conform datelor încărcate în aplicația informatică utilizată pentru înregistrarea și administrarea ajutorului de stat în scopul acestei scheme.

Proiectul poate fi consultat aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 203