Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Grupul BEI a lansat Fondul paneuropean de garantare ca răspuns la criza COVID-19

La finalul lunii august, Grupul BEI (Banca Europeană de Investiți și Fondul European de Investiții) a anunțat lansarea unui apel în cadrul Fondului paneuropean de garantare (FEG) ce urmărește să răspundă la impactul economic al pandemiei COVID-19. Scopul fondului este să asigure suficientă lichiditate pe termen scurt pentru a face față crizei pentru companiile din statele membre participante și capacitatea acestora de a-și continua creșterea și dezvoltarea pe termen mediu și lung.

FEG are o dimensiune vizată de 25 miliarde euro în cazul contribuțiilor din toate statele membre UE-27.

Folosind resursele inițiale, ne propunem să generăm finanțări suplimentare de până la 200 miliarde EUR”, conform grupul BEI.

Prin FEG, Fondul European de Investiții va crea fonduri de capital și de obligațiuni și va finanța garanții în cooperare cu intermediari financiari selectați, în beneficiul IMM-urilor și companiilor de tip Mid-Caps.

Intermediarii financiari pot să transmită către FEG aplicațiile până pe 31 octombrie 2021, însă aceasta dată poate suferi modificări în funcție de disponibilitatea resurselor bugetare. Aplicațiile pot fi transmise de fondurile de investiții și vehicule cu scop special (SPV) sau de instituții financiare publice sau private sau de creditare.

Setul de documente aferent apelului sunt disponibile aici.

***

Fondul paneuropean de garantare a fost înființat ca răspuns al grupului BEI în contextul pandemiei COVID-19, când a fost solicitată intensificarea operațiunilor în mod semnificativ în sprijinul companiilor din UE afectate de criză.

FEG face parte din pachetul general de măsuri convenit de Eurogrup la 9 aprilie 2020 și aprobat în continuare de Consiliul European la 23 aprilie 2020.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 331