Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE va institui un „instrument de sprijin tehnic” care va ajuta statele membre să își consolideze capacitatea administrativă de pregătire și punere în aplicare a reformelor

În cadrul măsurilor sale de stimulare a redresării în urma crizei provocate de COVID-19, UE va sprijini eforturile de reformă ale statelor membre vizând stimularea creșterii și readucerea economiilor lor pe un făgaș normal.

Ambasadorii la UE au aprobat marți poziția Consiliului privind instituirea unui „instrument de sprijin tehnic”. Acest instrument va ajuta statele membre să își consolideze capacitatea administrativă de pregătire și punere în aplicare a reformelor, astfel încât să le stimuleze reziliența și să le sprijine în procesul de redresare.

Pentru președinție, poziția convenită astăzi va constitui baza pentru negocierile sale cu Parlamentul European, prevăzute să înceapă cât mai curând posibil. Cu toate acestea, poziția nu acoperă aspectele bugetare ale proiectului de regulament, întrucât un acord privind următorul cadru financiar multianual global a fost obținut abia ieri.

Instrumentul de sprijin tehnic propus succedă programului de sprijin pentru reforme structurale. Acest nou instrument va asigura faptul că Comisia poate continua să ofere expertiză personalizată pe teren și că statele membre dispun de capacitatea instituțională și administrativă necesară pentru a elabora și a pune în aplicare reforme de stimulare a creșterii.

Mai precis, instrumentul de sprijin tehnic este, de asemenea, destinat să completeze propunerea Comisiei privind un Mecanism de redresare și reziliență care va oferi sprijin financiar la scară largă pentru investiții publice și reforme pentru a stimula redresarea statelor membre în urma crizei provocate de COVID-19. Instrumentul va sprijini în special statele membre în pregătirea și punerea în aplicare a planurilor lor de redresare și de reziliență. Poziția Consiliului include, de asemenea, posibilitatea ca statele membre să furnizeze resurse suplimentare pentru asistența tehnică pe care o vor primi din partea UE.

Etapele următoare

Pe baza acestui mandat de negociere parțial, președinția va începe negocierile cu Parlamentul de îndată ce acesta din urmă își va adopta poziția.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 228