Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pachetul de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor gestionat de Comisia Europeană

Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus oportunități de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Acum este rândul statelor membre să acorde prioritate acestor investiții. Cel puțin 22 de miliarde EUR ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.

Pachetul de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor este construit în jurul a patru componente care, împreună, oferă o punte către locuri de muncă pentru generația viitoare:

  • UE a creat Garanția pentru tineret în 2013 și a construit punți către piața forței de muncă pentru aproximativ 24 de milioane de tineri. Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind O punte către locuri de muncă consolidează Garanția pentru tineret, care vizează de acum înainte persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, și extinde impactul său asupra tinerilor vulnerabili din întreaga UE. Recomandarea menține angajamentul conform căruia, dacă sunteți înscris(ă) la sistemul de Garanție pentru tineret, veți primi o ofertă de loc de muncă, de educație, de ucenicie sau de formare în termen de patru luni. Puntea către locuri de muncă va fi mai favorabilă incluziunii, pentru a evita orice formă de discriminare, având un impact mai larg asupra grupurilor mai vulnerabile, cum ar fi tinerii aparținând minorităților rasiale și etnice, tinerii cu handicap sau tinerii care trăiesc în anumite zone urbane, îndepărtate sau defavorizate. Ea va crea o legătură cu nevoile întreprinderilor, asigurând competențele necesare, în special cele legate de dubla tranziție verde și digitală, precum și cicluri scurte de pregătire, și va oferi consiliere personalizată, orientare și îndrumare.
  • Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind educația și formarea profesională urmărește să facă sistemele mai moderne, mai atractive, mai flexibile și mai adecvate pentru economia digitală și economia ecologică. O educație și o formare profesională mai agile, centrate pe cursant, vor pregăti tinerii pentru primele lor locuri de muncă și vor oferi unui număr din ce în ce mai mare de adulți posibilități de dezvoltare și de schimbare a carierelor. Acest lucru va ajuta prestatorii din domeniul educației și al formării profesionale să devină centre de excelență profesională, sprijinind în același timp diversitatea și incluziunea.
  • Un nou impuls pentru ucenicii va fi benefic atât pentru angajatori, cât și pentru tineri, adăugând forță de muncă calificată pentru o gamă largă de sectoare. Alianța europeană pentru ucenicii a pus la dispoziție peste 900 000 de stagii de ucenicie. Alianța reînnoită va promova coaliții naționale, va sprijini IMM-urile și va consolida implicarea partenerilor sociali, și anume a sindicatelor și a organizațiilor patronale. Obiectivul este de a susține ofertele de ucenicie acum, întrucât ucenicii pe care îi formăm în prezent vor deveni lucrători cu înaltă calificare peste câțiva ani.
  • Printre măsurile suplimentare de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor se numără, pe termen scurt, stimulentele pentru ocuparea forței de muncă și pentru întreprinderile nou-înființate, precum și consolidarea capacităților, a rețelelor de tineri antreprenori și a centrelor de formare inter-întreprinderi, pe termen mediu.

Mai multe detalii cu privire la fiecare dintre aceste măsuri pot fi găsite în Documentul de însoțire cu întrebări și răspunsuri.

Comisia îndeamnă statele membre să intensifice sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, prin utilizarea fondurilor semnificative disponibile în cadrul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE. De exemplu, UE poate contribui la finanțarea:

  • granturilor și a împrumuturilor acordate tinerilor antreprenori, programelor de îndrumare și incubatoarelor de afaceri
  • primelor pentru IMM-urile care angajează ucenici
  • sesiunilor de formare pentru dobândirea de noi competențe necesare pe piața muncii
  • consolidării capacităților serviciilor publice de ocupare a forței de muncă
  • formării pentru gestionarea carierei în cadrul educației formale
  • investițiilor în infrastructura și tehnologia digitală de învățare

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 107