Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi reglementări privind programele și proiectele transfrontaliere: proiectele de cooperare transfrontalieră pot beneficia de finanțare 100%

În urma lansării pachetelor din cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus, Comisia Europeană a adaptat și normele pentru programele de cooperare transfrontalieră (CTF) între statele membre ale UE și țările din vecinătatea UE, finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională și Instrumentul european de vecinătate (IEV).

Regiunile aflate de ambele părți ale frontierelor externe ale UE pot să beneficieze de măsurile financiare și juridice simplificate stabilite pentru combaterea crizei coronavirusului cu privire la aceste pachete.

Reglementările oferă posibilitatea ca programele și proiectele CTF din cadrul IEV să beneficieze de:

  • finanțare de 100 % din partea UE;
  • mai multă flexibilitate pentru punerea în aplicare a proiectelor;
  • reducerea sarcinii administrative, pentru o selecție mai rapidă a proiectelor ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Acest lucru constituie, de asemenea, un pas către o mai bună armonizare a normelor între programele Interreg și cele de cooperare la frontierele externe ale UE cu țările partenere din vecinătate și cu Rusia.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Sunt necesare norme modificate pentru a sprijini țările vecine în lupta împotriva coronavirusului, deoarece această criză nu are granițe. În plus, aceste modificări arată dorința UE de a se asocia pe picior de egalitate cu vecinii săi, astfel încât aceștia să poată beneficia de aceleași oportunități ca statele membre ale UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 377