Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Compensații până la 7.000 euro pentru fermieri și până la 50.000 euro pentru IMM-uri agroalimentare

Deputații europeni au crescut vineri, 19 iunie, sprijinul pe care țările UE îl vor putea plăti în curând fermierilor și IMM-urilor agroalimentare din cadrul Fondului de dezvoltare rurală al UE, în contextul crizei.

Măsura de urgență, aprobată în Parlament cu 636 voturi pentru, 21 împotrivă și 8 abțineri, va permite statelor membre ale UE să utilizeze fondurile UE rămase în programele lor de dezvoltare rurală pentru a plăti o sumă forfetară unică sub formă de compensație pentru fermierii și micile întreprinderi rurale afectate în mod deosebit de criza COVID-19. Acest sprijin specific pentru asigurarea de lichidități din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) este menit să sprijine continuarea activității în sectorul agroalimentar.

Mai mulți bani și mai mult timp pentru a efectua plățile

Compensația care poate fi plătită celor mai afectați fermierii ajunge la 7.000 EUR, adică cu 2.000 EUR mai mult decât a propus Comisia Europeană. Plafonul pentru sprijinul acordat IMM-urilor agroalimentare rămâne la nivelul de 50.000 EUR, în conformitate cu propunerea inițială a Comisiei.

Suma de finanțare a măsurii de sprijin sub formă de lichidități va fi limitată la 2% din pachetul financiar al UE pentru programele de dezvoltare rurală din fiecare stat membru, în creștere față de procentul de 1% propus inițial de Comisia Europeană.

Deputații au decis, de asemenea, să acorde mai mult timp statelor membre pentru acordarea sprijinului. A fost, astfel, prelungit până la 30 iunie 2021 termenul pentru efectuarea plăților (în loc de 31 decembrie 2020), iar cererile de sprijin vor trebui aprobate de autoritățile competente înainte de 31 decembrie 2020.

Următorii pași

Proiectul de regulament, sub forma aprobată de deputații și agreată informal de statele membre, va fi înaintat Consiliului spre aprobare finală. Odată aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu, noul act legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare imediat după aceea.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 947