Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG: Scutirea de la plată a impozitului specific, scutiri de TVA, măsuri în domeniul jocurilor de noroc și alte noutăți privind unele măsuri fiscale

Ieri, 16 iunie, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în consultare publică un Proiect Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene

În prima parte a documentului sunt introduse detalii privind plata impozitului specific, detalii privind activitățile scutite de TVA și informații cu privire la taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc.

Scutirea de la plată impozitului specific

Se propune scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. Concomitent s-a prevăzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scãderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Această scutire de impozit va fi aplicabilă de către toți contribuabilii care se află sub incidența Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activități, întrucât nu sunt reglementate condiții specifice de acordare.

Impozitul astfel recalculat va fi împărțit în două plăți semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.

Scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile și achizițiile intracomunitare  de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă

Documentul prevede introducerea unei scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile și achizițiile intracomunitare  de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene.

Măsura este limitată în timp – până la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participării României la acest proiect.

Scutirea de taxe aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc

Propunerea vizează ca taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc să nu fie datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare.

În a doua parte a documentului, sunt modificate măsurile privind bonificațiile acordate contribuabililor plătitori de impozit pe profit și/sau contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor.

Măsuri privind bonificații la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plății anticipate trimestriale, conform proiectului de OUG.

Prorogarea unor termene

Se propune totodată prelungirea aplicării următoarelor măsuri fiscale până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:

  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020, reglementată de art. VII din OUG nr. 29/2020;
  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare, reglementată de art. XII din OUG nr. 48/2020;
  • măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținerea eșalonărilor la plată etc.

Descarcă proiectul de OUG

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, se primesc pe adresa publicinfo@mfinante.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea acestuia (n.r 16 iunie).

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFP

Vizualizări: 580