Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul UE pentru redresare: relansarea economiei UE prin stimularea investițiilor private

În data de 27 mai președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat propunerea Comisiei cu privire la planul de redresare economică, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Comisia a propus un nou Instrument de sprijin pentru solvabilitate, care se bazează pe actualul Fond european pentru investiții strategice, pentru a mobiliza resurse private în scopul sprijinirii urgente a întreprinderilor europene viabile din sectoarele, regiunile și țările pe care pandemia le-a afectat cel mai mult din punct de vedere economic.

Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate poate fi operațional începând din 2020 și va avea un buget de 31 de miliarde de euro, cu scopul de a debloca 300 de miliarde de euro sub formă de sprijin pentru solvabilitate destinat companiilor din toate sectoarele economice care în condiții normale sunt sănătoase, precum și de a le pregăti pentru un viitor mai curat, digital și rezilient. Comisia consolidează InvestEU, programul de investiții emblematic al Europei, până la un nivel de 15,3 miliarde de euro, pentru a mobiliza investiții private în proiecte din întreaga Uniune.

Comisia propune un nou Mecanism de investiții strategice, gândit în cadrul InvestEU, pentru a genera investiții de până la 150 de miliarde de euro, mulțumită unei contribuții de 15 miliarde de euro din cadrul instrumentului „UE – noua generație”, pentru a spori reziliența sectoarelor strategice, în special a celor legate de tranziția verde și digitală și de lanțurile valorice-cheie de pe piața internă.

Fișa informativă privind Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate este disponibilă aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 225