Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul va acoperi 41,5% din salariul angajaților ce își reiau activitatea. Șomajul tehnic continuă pentru entitățile a căror activitate rămâne suspendată și alte noutăți ale Ministerului Muncii

În cadrul celei mai noi ediții a vorbIMM despre, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a făcut declarații cu privire la soluțiile ce urmează să fie implementate de executiv în perioada următoare și care vin în continuarea măsurilor deja adoptate.

Tema evenimentului de astăzi a fost restartarea și flexibilizarea forței de muncă, context în care ministrul Alexandru a precizat că este sprijinită reluarea în mod responsabil a activităților ce au fost afectate de pandemie. 

Potrivit ministrului, toate entitățile care, în baza deciziilor autorităților, nu își pot relua activitatea, vor fi susținute în continuare prin măsura șomajului tehnic.

Referitor la angajații care revin în activitate, ministrul Muncii a declarat:

Ne îndreptăm atenția și fondurile către măsura de sprijin constând în acoperirea unei părți din costul salarial pentru angajații care revin în activitate. Această măsură se adresează celor care au fost în șomaj tehnic și intră în perioada activă, adică măsura suspendării temporare a contractelor lor de muncă se ridică, iar angajatorul va putea depune o cerere de a primi sprijin în cuantum cel mai probabil de 41,5%, dar să știți că eu personal cred că mai e loc de discuții pentru a crește această sumă.”

Actul normativ aferent cuantumului de 41,5% acordat angajaților se află pe agenda ședinței Guvernului de astăzi, 28 mai. Documentul poate fi consultat aici.

Referitor la perioada de alocare a acestui sprijin, ministrul a anunțat că se proiectează un orizont de 6 luni de sprijin, cu 3 luni din sumă fixă, după care o flexibilizare și o adaptare la nevoile fiecărui sector, respectiv o adaptare la situația din acel moment.

Ministrul Muncii a anunțat că în cursul zilei de astăzi va fi emis un ordin privind posibilitatea derulării de programe de formare în mediul online. Prin acest cadru va putea fi realizată derularea programelor de formare la distanță pentru acele tipuri pentru care se poate face inclusiv componenta de practică folosind tehnologia. 

Totodată, se urmărește acordarea unui grant pentru companii în completarea măsurii de tip ordin de ministru explicată mai sus, prin care acestea să își poată selecta furnizorii de formare profesională și să gestioneze, după cum au nevoie, toată această procedură de pregătire profesională.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook | CNIPMMR

Vizualizări: 422