Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planurile UE pentru sectoarele culturale și creative, în perioada următoare

În cadrul reuniunii ministeriale din 19 mai 2020, organizată de Președinția croată a Consiliului UE, Comisia Europeană a anunțat că va propune acordarea unei sume mai mari de co-finanțare pentru proiectele sprijinite prin viitorul program Europa Creativă 2021-2027. Comisia are în vedere acordarea unor granturi de 80% din valoarea totală a proiectelor, iar programul ar trebui să ia în calcul combinarea mobilității fizice cu mobilitatea virtuală, după modelul proiectului I-portunus, finanțat în prezent pentru domeniul muzical.

Pentru anul 2022, se are în vedere lansarea, prin viitoarea inițiativă EIT din cadrul programului Orizont 2020, a unor comunități pentru cunoaștere și inovare (KIC), dedicate sectoarelor culturale  și creative. Prin KIC se vor finanța parteneriate create între diverse instituții și organizații relevante pentru acest domeniu (universități, instituții de cercetare, instituții culturale, camere de comerț).

În ceea ce privește posibila amânare a Capitalelor Europene ale Culturii, aspect de maxim interes pentru România, Comisia a reiterat disponibilitatea de a sprijini eventualele solicitări de amânare formulate de țările care dețin sau vor deține titlul.

Alte concluzii ale reuniunii informale din 19 mai 2020 s-au referit la:

  • importanța creării unui câmp de concurență echitabilă cu precădere în domeniul cinematografiei,prin acordarea de șanse egale pentru toate țările participante la programul Europa Creativă;
  • includerea sectoarelor culturale și creative în Planul de redresare economică, care va fi prezentat în curând, cu obiectivul acordării unui sprijin financiar rapid și consistent pentru aceste domenii de acțiune, puternic afectate de criză;
  • extinderea cadrului temporar în materie de ajutor de stat, ce ar urma să expire în luna decembrie a anului curent, pentru ca domeniul cultural să poată profita în continuare de un sprijin financiar substanțial, alocat de autoritățile naționale;
  • statele membre UE au reafirmat importanța consolidării măsurilor la nivelul UE pentru combaterea știrilor false și a dezinformării, Planul de acțiune media pe care Comisia Europeană urmează să-l lanseze deținând, din această perspectivă, un rol fundamental.

De la 1 iulie 2020, timp de șase luni, Președinția Consiliului UE va fi asigurată de Germania, care și-a anunțat prioritățile de lucru:

  • continuarea schimbului de bune practici pentru contracararea efectelor Covid-19 în domeniul cultural;
  • finalizarea negocierilor inter-instituționale pentru adoptarea programului Europa Creativă 2021-2027;
  • abordarea aspectelor egalității de gen în domeniul cultural, prin elaborarea unui proiect de Concluzii ale Consiliului;
  • accentuarea importanței aspectelor aferente pluralismului media (proiect de Concluzii ale Consiliului);
  • inițierea unui spațiu public european, prin valorificarea rolului culturii în crearea unei identități europene, cu accent asupra patrimoniului cultural european.

Următoarea Reuniune a miniștrilor din domeniul cultural și audiovizual se va derula în intervalul 30 noiembrie- 1 decembrie 2020.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 102