Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul intenționează să lanseze un program similar IMM Invest dedicat companiilor mari!

Astăzi, 22 mai, în cadrul unei întâlniri a executivului cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, premierul Ludovic Orban a anunțat o parte din măsurile vizate pentru relansarea economiei românești în perioada următoare.

Prima Casă

Referitor la programul Prima Casă, acesta a declarat că programul trebuie continuat, inclusiv din rațiuni ce țin de încurajare a relansării economiei: „ Trebuie să susținem puternic din punctul meu de vedere cetățenii care vor să își cumpere case. Un om care își cumpără casă își cumpără și mobilă, îşi cumpără și aparatură electronică, are nevoie de instalații electrice, de centrală ș.a.m.d.. Orice casă înseamnă de fapt un temei foarte solid pentru foarte multe cheltuieli, care generează o cerere absolut necesară pentru companii, ca să susțină un nivel de producție cât mai ridicat.”

Schemă de ajutor de stat pentru companiile mari

Guvernul lucrează la un program similar IMM Invest, dar dedicat companiilor mari: „Va fi o schemă apropiată de IMM Invest pentru companiile mari, de garantare a creditelor pentru investiții și pentru capitalul de lucru, cu o garantare de până în 80% și cu o subvenție la dobândă de până în 50%. Am notificat Comisia Europeană, deja am avut o primă lectură în Guvern a memorandumului prin care vrem să implementăm acest instrument. De asemenea, ne gândim la instrumente de garantare sau de reasigurare, să-i spunem, a creditelor între companii, creditelor comerciale, creditului furnizor, de asemenea la instrumente de garantare pentru instrumente de plată de tip bilete la ordin, acreditive pentru export și așa mai departe.”

2 miliarde euro pentru întreprinderi mici și mijlocii, investiții sau capital de repornire

Potrivit premierului, vor fi disponibili în jur de 2 miliarde de euro, fonduri europene, fie prin mecanismul supracontractării, fie ca urmare a realocării de fonduri ca urmare a creșterii flexibilității fondurilor, decisă de Comisia Europeană, ce vor fi acordate pe diferite programe, în special către întreprinderi mici și mijlocii, pentru investiții sau pentru capital de repornire, în special în domeniile de activitate care au fost afectate de restricții cum sunt HoReCa, transportul, industria spectacolului sau alte domenii.

Fond de investiții

De asemenea, în cadrul întâlnirii, prim-ministrul Orban a făcut declarații cu privire și la un fond de investiții: „Încercăm să punem la punct mecanismele unui fond de investiții, chiar ieri am avut o sesiune video cu premierul Poloniei și cu președintele Fondului de dezvoltare polonez, pentru că simțim nevoia de a pune la punct un astfel de instrument de stimulare a investițiilor, care va fi fie ca un instrument de finanțare directă, fie un instrument de asigurare a finanțării pentru fondurile de investiții sau... Dar acum punem la punct întreaga schemă de funcționare a fondului de investiții.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 559