Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE a ajuns la un acord politic cu privire la acordarea unui sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență (SURE)

Ca parte a pachetului său de sprijin de urgență conceput pentru a face față impactului economic al crizei provocate de COVID-19, UE instituie un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei.

Ambasadorii la UE au ajuns astăzi la un acord politic cu privire la SURE, un instrument temporar care poate oferi statelor membre împrumuturi în valoare totală de maximum 100 de miliarde EUR în condiții favorabile. Acest instrument va permite statelor membre să solicite UE asistență financiară pentru a ajuta la finanțarea creșterii bruște și semnificative a cheltuielilor publice naționale, cu începere de la 1 februarie 2020, legate fie de sistemele naționale de șomaj tehnic și de alte măsuri similare, inclusiv pentru lucrătorii care desfășoară activități independente, fie de anumite măsuri de sănătate, mai ales la locul de muncă, adoptate ca răspuns la criză.

SURE face parte dintr-o serie de trei plase de siguranță, în valoare de 540 de miliarde EUR, convenite de Eurogrup la 9 aprilie 2020 pentru sprijinirea locurilor de muncă, a lucrătorilor, a întreprinderilor și a statelor membre. Liderii UE au aprobat acordul la 23 aprilie și au cerut ca pachetul să devină operațional până la 1 iunie 2020.

Pentru a oferi statelor membre solicitante asistență financiară în condiții favorabile, Comisia va obține fonduri de pe piețele internaționale de capital, în numele UE. Împrumuturile SURE vor fi susținute de bugetul UE și de garanțiile furnizate de statele membre în funcție de ponderea lor corespunzătoare în venitul național brut al Uniunii. Valoarea totală a garanțiilor se va ridica la 25 de miliarde EUR.

Deși toate statele membre vor avea posibilitatea de a folosi instrumentul, SURE va constitui o plasă de siguranță deosebit de importantă mai ales pentru lucrătorii din economiile cele mai afectate. În mod formal, asistența financiară va fi acordată printr-o decizie adoptată de Consiliu pe baza unei propuneri a Comisiei.

SURE va deveni disponibil după ce toate statele membre își vor furniza garanțiile. Ulterior, instrumentul va rămâne operațional până la 31 decembrie 2022. Pe baza unei propuneri a Comisiei, Consiliul poate decide să prelungească perioada în care instrumentul este disponibil, de fiecare dată pentru o perioadă suplimentară de șase luni, dacă perturbările economice severe provocate de pandemia de COVID-19 persistă.

Regulamentul va trebui acum să fie adoptat formal de către Consiliu, prin procedură scrisă. Adoptarea se preconizează că va avea loc până la 19 mai.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 69