Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ursula von der Leyen: Toate fondurile de redresare vor fi canalizate prin intermediul programelor UE!

În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut precizări importante privind noul cadru financiar multianual, resursele proprii și planul de redresare.

Aceasta a declarat că, în plus față de buget, va exista un instrument de redresare finanțat printr-o marjă de manevră mai mare iar toate fondurile de redresare vor fi canalizate prin intermediul programelor UE.

Banii pentru redresare vor fi cheltuiți în cadrul a trei piloni:

  • Primul pilon se va concentra asupra sprijinirii statelor membre pentru ca acestea să se redreseze, să își repare economia și să iasă din criză mai puternice- se vor finanța investițiile publice și reformele esențiale priorităților europene;
  • Al doilea pilon se referă la relansarea economiei și la sprijinirea mobilizării investițiilor private- se va consolida programul InvestEU și se va crea o nouă facilitate pentru investiții strategice;
  • Al treilea pilon se referă la crearea unui nou instrument de solvabilitate- va contribui la satisfacerea nevoilor de recapitalizare ale întreprinderilor.

De asemenea, aceasta a menționat și consolidarea programelor RescEU sau Orizont Europa, precum și crearea unui nou program specific în domeniul sănătății.

Instrumentul de redresare:

  • se va axa pe domeniile în care nevoia este cea mai presantă și potențialul – cel mai mare;
  • va funcționa pe termen scurt și se va concentra pe primii ani ai perioadei de redresare;
  • va include granturi și va prevedea posibilitatea de a efectua deja o parte din investiții anul acesta, utilizând modele de finanțare care și-au dovedit eficiența, pe baza unor garanții naționale.

Instrumentul de redresare va completa cele trei mecanisme de siguranță importante aprobate de lideri în aprilie, programul SURE, și finanțarea pusă la dispoziție de Banca Europeană de Investiții și de Mecanismul european de stabilitate, a mai adăugat președinta Comisiei Europene.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 106