Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat noi mecanisme de finanțare pentru a sprijini tehnologiile cu emisii reduse de carbon

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a publicat în consultare condițiile pentru accesarea Fondului pentru modernizare și Fondului pentru inovare – două inițiative la nivel european pentru sprijinirea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.

Fondul pentru modernizare va sprijini investițiile cu emisii reduse de carbon în sistemele energetice din zece state membre ale Uniunii Europene cu venituri sub media europeană (Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia), iar domeniile prioritare includ:

  • electricitatea regenerabilă;
  • îmbunătățirea eficienței energetice;
  • modernizarea rețelelor și stocarea de energie;
  • sprijinirea unei tranziții juste în regiunile dependente de carbon.

Pentru mai multe detalii despre fondul pentru modernizare, click aici.

Fondul pentru inovare va sprijini, în toate statele membre, tehnologii cu emisii reduse de carbon din sectoare precum energie regenerabilă și stocare de energie produsă de aceste instalații, captare, stocare și utilizare de carbon, diverse sectoare din industrie și segmente inter-sectoriale în care inovarea poate contribui substanțial la diminuarea schimbărilor climatice și facilita evoluția către energia curată.

O parte semnificativă a finanțării prin Fondul pentru inovare va fi furnizată sub forma unui grant, însă pot exista mai multe mecanisme: (a) granturi; (b) contribuții la operațiunile de finanțare mixtă în cadrul instrumentului de sprijin pentru investiții al Uniunii.

Procedura de depunere a cererilor se desfășoară în două etape, respectiv o scrisoare de exprimare a interesului și o cerere completă, depuse direct de către inițiatorul proiectului/beneficiar.

Comisia Europeană va lansa primul apel în luna iulie, deschis pentru o perioadă de 3 luni. Inițiatorii proiectelor vor solicita finanțare prin intermediul cererilor depuse direct pe platforma Comisiei iar MEEMA va transmite informațiile detaliate în cursul lunii iunie.

Pentru mai multe detalii despre fondul pentru inovare, click aici.

În ceea ce privește fondul pentru modernizare, reprezentanții MEEMA vor organiza întâlniri cu reprezentanții operatorii economici interesați, începând cu luna iunie, în vederea pregătirii procesului de aplicație a proiectelor.

Cei interesați pot transmite propuneri privind cele două programe către MEEMA aici: secretariatdee@energie.gov.ro.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEEMA

Vizualizări: 559