Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Instrument de sprijin pentru toate statele membre din zona euro - sume în valoare de 2% din PIB-ul fiecărei țări

Comisia salută acordul pe care Eurogrupul l-a dat în cadrul videoconferinței de vineri, 8 mai 2020, cu privire la instituirea instrumentului de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie în cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES). Instrumentul va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre din zona euro, sumele corespunzând unui procent de 2% din PIB-ul fiecărui membru în cauză și fiind menite să sprijine finanțarea internă a costurilor legate de asistența medicală directă și indirectă, prevenție și tratament în contextul crizei provocate de coronavirus.

Eurogrupul a fost de acord cu punctul de vedere al instituțiilor potrivit căruia toți membrii MES îndeplinesc cerințele de eligibilitate pentru a primi ajutor prin intermediul instrumentului de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie. De asemenea, Eurogrupul a fost de acord cu intenția Comisiei de a aplica un cadru simplificat de raportare și monitorizare, limitat la angajamentele detaliate în Planul de răspuns la pandemie, astfel cum se precizează în scrisoarea din 7 mai a vicepreședintelui executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, și a comisarului Paolo Gentiloni.

De asemenea, Eurogrupul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la situația economică a zonei euro, pe baza previziunilor economice din primăvara anului 2020 ale Comisiei.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 142