Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-a lansat platforma Fit for Future - un grup de experți ce va ajuta Comisia în demersul de simplificare a legislației UE existente

Comisia Europeană a lansat ieri, 11 mai, platforma Fit for Future („Pregătiți pentru viitor”) care va reuni un grup de experți la nivel înalt care va ajuta Comisia în demersul de simplificare a legislației UE existente și de reducere a sarcinii administrative pentru cetățeni și întreprinderi. Conform comunicatului oficial, platforma va contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că legislația UE va fi adaptată exigențelor viitorului, având în vedere necesitatea de a aborda noi provocări, precum digitalizarea.

Platforma „Pregătiți pentru viitor” – care este compusă din Grupul guvernamental și Grupul părților interesate – reunește reprezentanții naționali, regionali și locali ai statelor membre, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic și Social European și grupurile părților interesate cu experiență practică în diferite domenii de politică.

Odată ce platforma va fi operațională, publicul larg și părțile interesate vor putea să își aducă contribuția la activitatea platformei în materie de simplificare și reducere a sarcinii.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat: „Simplificarea și reducerea sarcinii, în special pentru IMM-uri, sunt necesare mai ales în contextul pandemiei de CODVID-19. Trebuie să analizăm modalitățile prin care digitalizarea poate contribui la atingerea acestui obiectiv, asigurând, în același timp, faptul că legislația noastră își menține dimensiunea prospectivă și poate să facă față noilor provocări.”

Cerere de candidaturi pentru selectarea experților

Comisia a publicat cererea de candidaturi pentru selectarea experților care vor face parte din Grupul părților interesate al platformei „Pregătiți pentru viitor”. Membrii acestui grup care vor fi selectați în urma cererii de propuneri ar trebui să aibă un nivel ridicat de expertiză în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE și ar trebui să poată reprezenta interesele comune ale diferitelor organizații ale părților interesate din domeniul lor de competență. Acești experți trebuie să reprezinte întreprinderi, în special întreprinderi mici și mijlocii, parteneri sociali și organizații ale societății civile care au experiență directă în aplicarea legislației Uniunii.

Candidaturile pot fi depuse până la 19 iunie 2020. Documentele sunt disponibile aici

Context

Comisia se angajează să simplifice legislația UE și să reducă costurile inutile ca parte a Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT). Este important să se asigure relevanța legislației UE și a obiectivelor sale, având în vedere noile tendințe și provocări, ca de exemplu digitalizarea. Legislația UE ar trebui să aducă beneficii maxime cetățenilor și întreprinderilor, în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Platforma „Pregătiți pentru viitor” înlocuiește platforma REFIT, valorificând experiența acesteia. În perioada 2015-2019, platforma REFIT a sprijinit procesul de simplificare a legislației UE și de reducere a sarcinilor de reglementare în beneficiul societății civile, al întreprinderilor și al autorităților publice. Platforma REFIT a formulat recomandări Comisiei, ținând seama de sugestiile prezentate de cetățeni și de părțile interesate.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 134