Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

FNGCIMM: Clienții băncilor partenere care au obținut suspendarea obligațiilor de plată scadente pot depune o nouă cerere de amânare a plăților cu până la 9 luni

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a încheiat convenții de garantare cu un număr de 29 de finanțatori, în scopul acordării unor facilitați de garantare pentru dobânzile eșalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimiță creditorilor solicitări cel mai tărziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv și să îndeplinească condițiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020.

Conform comunicatului oficial, FNGCIMM a trasmis către clienții băncilor partenere, care au obținut suspendarea obligațiilor de  plată scadente în baza normelor băncilor, în acord cu creditorii, înainte de apariția OUG nr.37/2020, că pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleași condiții de suspendare a plăților în baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăților.

Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii și numai daca debitorul se încadrează în prevederile OUG nr.37/2020, potrivit FNGCIMM.

În cazul clienților care au depus solicitări în baza normelor și ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte. FNGCIMM nu poate oferi garanțîi pentru amânarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

Condițiile de acordare a scrisorilor de garanție emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

  • Creditul  a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Data scadentei finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Creditul nu a fost declarat cu scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
  • Debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a  efectuat plata obligațiilor restante până la data solicitării suspendării obligației de plata, în condițiile prevăzute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

Sursa: FNGCIMM

Vizualizări: 150