Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE a anunțat 1 miliard de euro pentru relansarea operatorilor economici

În cadrul dezbaterii online găzduite de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) ce a avut loc ieri, 30 aprilie, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat creșterea până la 1 miliard de euro a sumei alocate relansării operatorilor economici. De asemenea, el a detaliat cele 4 instrumente negociate cu Comisia Europeană, ce sunt în curs de analiză în Guvern:

  • Granturi în valoare de 10% din cifra de afaceri destinat capitalului de lucru necesar finanțării activităților curente, cum sunt stocurile.
  • Vouchere de consum, inclusiv cele de turism, pentru digitalizare sau pentru servicii.
  • Subvenționarea salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, măsură ce va acoperi până la 50% din costurile salariale, odată acceptată propunerea de Comisia Europeană.
  • Sprijinirea investițiilor sub forma schemelor de ajutor de stat, valoarea maximă fiind de 800.000 euro pentru fiecare IMM.

Ajutorul pus la dispoziția IMM-urilor a fost de 500 de milioane de euro, apoi s-a vehiculat în spațiul public suma de 750 de milioane iar astăzi putem spune că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, am obținut o sumă totală de 1 miliard de euro, inclusiv sprijin din bugetul de stat”, a declarat ministrul Boloș în intervenția online.

Suma de 1 miliard este complementară lansărilor de proiecte ce se au în vedere pentru încurajarea antreprenoriatului în economia post pandemică.

De asemenea, ministrul Marcel Boloș a anunțat că va avea consultări cu mediul bancar pentru a concepe un mecanism în premieră în România: „Pentru a simplifica și debirocratiza procesul de evaluare și selecție a proiectelor de fonduri europene avem în vedere un mecanism prin care proiectele destinate mediului de afaceri să beneficieze de o evaluare a bancabilității care să simplifice la maximum evaluarea tehnico financiară”.

Sursa: MFE

Vizualizări: 2391