Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Prima cerere preliminară de sprijin în cadrul Fondului de Solidaritate al UE a fost depusă!

Comisia Europeană a primit ieri, 27 aprilie, prima cerere preliminară de asistență financiară din partea Fondului UE de Solidaritate din partea Italiei pentru a aborda focarul de coronavirus și efectele sale. Italia va prezenta detalii suplimentare în săptămânile următoare. Începând cu 1 aprilie 2020, în urma propunerii Comisiei pentru o inițiativă de investiții pentru răspunsul la pandemia actuală, statele membre ale Uniunii Europene pot solicita sprijin din partea Fondului de Solidaritate al UE pentru urgențe din domeniul sănătății.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: " În prezent, Italia este statul membru cel mai afectat de criza coronavirusului și este prima țară care a solicitat ajutorul Fondului de Solidaritate al UE în acest context. Domeniul de aplicare, incluzând acum și situații de urgență în domeniul sănătății publice, Fondul este o parte a instrumentelor pe care Comisia le-a pus rapid în funcție de a reduce sarcinile pe care le au bugetele statelor membre, ca o demonstrație concretă a solidarității europene în aceste vremuri dificile. "

Ce urmează?

Comisia Europeană va colecta toate cererile până la 24 iunie 2020 și apoi le evalua pentru a asigura un tratament echitabil tuturor cazurilor. Ulterior, va prezenta o propunere de ajutor financiar Parlamentului European și Consiliului.

Comisia va trata toate cererile într-un singur pachet. Acest lucru asigură că resursele disponibile sunt distribuite în mod echitabil între toate statele membre care sunt cele mai afectate de această urgență pentru sănătate.

Context

Ca parte a Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, la 13 martie, Comisia a propus extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate al UE, astfel încât Fondul să poată oferi asistență financiară numai în urma unor catastrofe naturale dar și în caz de urgențe majore pentru sănătate. Aceasta propunere a fost aprobată în timp record de Parlamentul European și de Consiliu și a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020.

Pentru 2020, Fondul are la dispoziție 800 de milioane de euro pentru a oferi ajutor financiar țărilor UE cele mai afectate de această criză. Sprijinul financiar are ca scop reducerea sarcinii financiare a măsurilor de răspuns imediat, cum ar fi furnizarea de asistență medicală și achiziționarea de echipamente medicale, sprijin pentru grupuri vulnerabile, măsuri pentru a conține răspândirea bolii, consolidarea pregătirii și multe altele.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 193