Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Flexibilizarea utilizării fondurilor structurale de către statele membre: Un nou act legislativ a fost adoptat astăzi de Consiliul UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi un nou act legislativ, al doilea în decurs de mai puțin de o lună, prin care sunt modificate normele privind utilizarea fondurilor structurale ale UE, care stau la baza politicii de coeziune a UE. Aceste schimbări permit statelor membre să reorienteze resurse către operațiuni legate de criză. Actul, cunoscut sub denumirea de „Inițiativa plus pentru investiții ca reacție la coronavirus”, a fost adoptat prin procedură scrisă la mai puțin de trei săptămâni de la prezentarea propunerii de către Comisia Europeană. Parlamentul European și-a dat aprobarea la 17 aprilie.

Modificările suspendă temporar o parte dintre normele care definesc domeniul de aplicare și prioritățile programelor naționale care pot fi finanțate din diversele fonduri, precum și condițiile în care regiunile au dreptul de a primi sprijin.

Acest lucru oferă statelor membre o flexibilitate excepțională de a transfera sume între fonduri și între regiuni pentru a răspunde nevoilor lor specifice în cadrul procesului de atenuare a daunelor sociale și economice provocate de pandemie.

Aceasta înseamnă că toate rezervele existente în fondurile structurale pentru 2020 pot fi utilizate pentru a contracara efectele pandemiei.

În plus, statele membre vor putea, pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2020 și 30 iunie 2021, să solicite sprijin financiar în proporție de 100% din bugetul UE. În condiții normale, programele politicii de coeziune sunt finanțate în comun din bugetul UE și din contribuțiile statelor membre.

Aceste măsuri fără precedent vor contribui la reducerea sarcinii asupra bugetelor naționale prin furnizarea de investiții cu țintă clară în domeniul sănătății, al IMM-urilor aflate în dificultate și al sistemelor de angajare temporară.

Fermierii pot și ei beneficia de aceste măsuri, prin garanții și împrumuturi preferențiale de până la 200 000 EUR, al căror scop este să îi ajute să beneficieze de lichidități sau de compensații pentru pierderi.

Este prevăzut ca actul să intre în vigoare la 24 aprilie 2020.

Sursa: Consiliul UE 

Vizualizări: 845