Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Măsuri de urgență ce vin în ajutorul fermierilor și pescarilor din Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a aprobat ieri, 20 aprilie 2020, măsurile de urgență ce vin în ajutorul fermierilor și pescarilor afectați de pandemia coronavirusului. Pentru a evita perturbarea livrărilor alimentare, UE a luat măsuri urgente pentru a sprijini producătorii de alimente.

Principalele probleme cu care se confruntă producătorii de alimente

În timp ce întârzierile în fluxurile transfrontaliere de mărfuri agricole au fost rezolvate prin introducerea așa-numitelor benzi verzi, care permit circulația vehiculelor care transportă mărfuri esențiale, sectoarele de acvacultură, agricultură și pește încă întâmpină dificultăți, se arată în comunicatul oficial.

Producătorii de alimente se confruntă cu deficit de forță de muncă din cauza suspendării liberei circulații a lucrătorilor sezonieri, pe care se bazează foarte mult. Producția mai scăzută ar putea avea, la rândul său, un impact asupra prețurilor. În plus, sectorul agricol a pierdut clienți importanți odată cu închiderea hotelurilor și a restaurantelor.

Sprijin pentru pescari și acvacultură

În cadrul sesiunii plenare din 17 aprilie, eurodeputații au aprobat asistența financiară pentru comunitățile de pescuit și fermierii din acvacultură. Pescuitul se confruntă cu dificultăți logistice în porturi, creșterea prețurilor de marfă pentru transportul produselor pescărești, restricțiile comerciale cu țările din afara UE, o prăbușire a prețurilor, pierderea piețelor, preocupările privind siguranța echipajului și posibilitățile limitate de rotație a echipajului din cauza carantinei.

O serie de măsuri de urgență vor ajuta sectoarele, inclusiv posibilitățile sporite de ajutor de stat și introducerea de măsuri de sprijin prin intermediul Fondului european maritim și pentru pescuit, care vor fi mai flexibile.

Țările Uniunii Europene vor putea oferi sprijin pentru:

  • Pescari pentru încetarea temporară a activităților de pescuit
  • Agricultori de acvacultură pentru suspendarea sau reducerea temporară a producției
  • Organizații de producători pentru depozitarea temporară a produselor pescărești și de acvacultură

Cum ajută Uniunea Europeană agricultorii?

La 15 aprilie, comitetul pentru agricultură al Parlamentului a întâmpinat planurile Comisiei de a ajuta sectorul agroalimentar, dar a solicitat măsuri mai direcționate, inclusiv măsuri de piață, cum ar fi depozitarea privată. Deputații au solicitat, de asemenea, activarea rezervei de criză pentru a ajuta sectoarele agricole în conflict și au declarat că politica agricolă a UE va avea nevoie de sprijin bugetar adecvat pe termen lung în perioada post-Covid.

Printre măsuri se numără realocarea fondurilor agricole nefolosite pentru combaterea efectelor crizei în zonele rurale. Un fond agricol european mai flexibil și simplificat pentru dezvoltare rurală va permite împrumuturi sau garanții în condiții favorabile, cum ar fi dobânzi foarte mici sau programe de plată favorabile, pentru a acoperi costuri operaționale de până la 200.000 de euro.

De asemenea, Comisia și-a propus să reducă numărul controalelor fizice la fermă, să extindă termenul pentru fermieri să solicite plățile directe și plățile pentru dezvoltare rurală cu o lună până la 15 iunie 2020 și să crească avansurile acestor plăți de la mijlocul lunii octombrie .

În ceea ce privește lucrătorii sezonieri, care sunt esențiali pentru plantare, tuns și recoltare, țările UE sunt încurajate să îi trateze ca pe lucrători critici, să facă schimb de informații despre nevoile lor și să asigure trecerea lor lină peste granițe.

Antonia Anton

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 575