Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

În cartierul Belvedere, Târgu Mureș, vor fi construite o nouă creșă și o nouă grădiniță, pentru mai mult de 150 copii

În zona Belvedere a municipiului Târgu Mureș se vor realiza încă două investiții în domeniul învățământului, prin care cei mai mici cetățeni ai orașului vor beneficia de  „condiții mult mai bune de educație”, conform unui comunicat oficial emis de Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Este vorba de construcția unei creșe și a unei grădinițe, pe o suprafață totală de peste 2000mp, ca urmare a contractării proiectului Regio din cadrul Axei Prioritare 4 și finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru pentru creșterea calității infrastructurii educaționale.

Este vorba de îmbunătățirea accesului la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă, valoarea totală a proiectului fiind de peste 16,2 milioane lei, din care sumele nerambursabile din fonduri europene sunt în valoare de peste 5,2 milioane lei. Peste doi ani și jumătate peste 150 de copii din acest cartier al orașului vor beneficia de rezultatele acestor investiții.

Proiectele contractate, domeniul de finanțare și termenele de finalizare a investițiilor:

Proiectul „Amenajare grădiniță și creșă în cartierul Belvedere” din Tîrgu Mureș are o valoare totală de 16.267.347,84 lei, din care 5.266.843,89 lei reprezintă fondurile europene solicitate.

Alocarea financiară este asigurată din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Obiectivul Specific 4.4 – Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie şi sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă.

Obiectivele acestui proiect, care se estimează a fi încheiat în decembrie 2022, vizează creșterea atractivității infrastructurii educaționale până în anul 2023, prin crearea unei noi unități de învățământ în Municipiul Târgu-Mureș formată dintr-un ansamblu de două clădiri destinate învățământului antepreșcolar (creșa) și preșcolar (grădinița). Acest mini-campus preșcolar va include și spații verzi, curți interioare, locuri de joacă pentru copii dotate cu mobilier corespunzător, trotuare și alei.

Cele două corpuri de clădire vor avea regimuri de înălțime diferite, grădinița fiind dotată și cu etaj – pe lângă demisol și parter – fapt care duce la creșterea suprafeței utile D+P+M și vor avea o amprentă la sol de aproximativ 1350mp. Grădinița și creșa – ca și ansamblu de clădiri – au fost gândite ca o structură pavilionară, legate în demisol prin culoar de legătură, peste care sunt amenajate gradene exterioare. Prezenta investiție urmărește în principal asigurarea unui spațiu care să corespundă numărului de copii aflat în continuă dezvoltare în Municipiul Târgu-Mureș, respectiv în cartierul Belvedere, care să respecte normativele și normele în vigoare, astfel ajutând la dezvoltarea și creșterea nivelului de educație, de socializare și a stării de sănătate a copiilor. Capacitatea anuală a unității de învățământ este de 150 de locuri, din care 90 la grădiniță și 60 la creșă.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 573