Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Contracte de finanțare de peste 58 milioane de lei pentru trasee pietonale și piste de biciclete în Sibiu

Pentru modernizarea străzilor și infrastructurii rutiere, Primăria Municipiul Sibiu a semnat două contracte de finanțare, fondurile europene nerambursabile solicitate fiind alocate Regiunii Centru din bugetul Axei Prioritare 4 POR 2014-2020, conform unui comunicat oficial emis în data de 16 aprilie 2020. Proiectele ce vizează realizarea unui coridor de deplasare cu bicicleta între cartierului Ștrand cu zona centrală și parcul Sub Arini, precum și realizarea unui traseu pietonal pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin, au intrat la finanțare, urmând a se finaliza până în 2022, cel târziu.

Descrierea investițiilor:

Proiectul „Traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin” are următoarele componente:

Proiectul presupune realizarea de piste pentru bicicliști cu dublu sens (lățimea benzii de circulație pentru biciclete /sens fiind de 1,00 m) de-a lungul râului Cibin cu refacerea pe un metru  lățime stratul de uzură al carosabilului, unde este cazul. Traseul este alcătuit din 6 tronsoane distincte în lungime totală de 3.674 m:

 • Tronson 1 – traseul este adiacent trotuarului stâng al străzii Maramureșului (pe direcția de mers dinspre str. Profesor Aurel Popa către șoseaua Alba Iulia).
 • Tronson 2 – pe malul drept al râului Cibin, cu punctul de început în zona sensului giratoriu de la intersecția dintre șoseaua Alba Iulia și str. Malului, în apropierea trecerii de pietoni către supermarketul Kaufland, iar ca punct final, rampa de coborâre a subtraversării ciclo – pietonale a podului Neculce.
 • Tronson 3 – punctul de început este rampa de urcare a subtraversării ciclo – pietonale a podului Neculce, iar punctul final este rampa de coborâre a subtraversării ciclo – pietonale a podului Piața Cibinului.
 • Tronson 4 – cu punctul de început la rampa de urcare a subtraversării ciclo – pietonale a podului Piața Cibinului, iar punctul final – zona intersecției cu str. Gladiolelor.
 • Tronson 5 – este poziționat pe amplasamentul actual al trotuarului stâng al străzii (pe direcția de mers dinspre str. Gladiolelor către str. Rusciorului).
 • Tronson 6 – are punctul de început – zona podului peste Cibin de pe str. Rusciorului, iar punctul final al tronsonului este în zona autostrăzii A1.

Pentru asigurarea continuității circuitului pistelor de biciclete în zona traversării râului Rossbach se va realiza o pasarela ciclo-pietonala metalică cu deschiderea de 30,80 m. Totodată, se vor realiza alte două pasarele ciclo-pietonale metalice cu aceiași deschidere ce vor asigura conectivitatea traseului nou creat cu pistele existente de biciclete de pe str. Viitorului și Mureșului. Prin proiect sunt propuse și lucrări de amenajare peisagistică (pe tronsoanele 2, 3, 4 si 6), lucrări de iluminat public, precum și dotarea spațiilor nou create cu mobilier urban.

Proiectul „Coridor de deplasare cu bicicleta pentru conectarea cartierului Ștrand cu zona centrală și parcul Sub Arini” presupune realizarea unui coridor de deplasare cu bicicleta care să conecteze zona centrală a municipiului Sibiu cu cartierul Ștrand și Parcul Sub – Arini, prin introducerea infrastructurii specifice acestui mod de deplasare și creșterea atractivității și siguranței deplasărilor cu bicicleta. Lungimea totală a coridorului de deplasare cu bicicleta (traseu format din: piste de biciclete, zone shared-space și zone de tranzit) este de 2.320 m.

Proiectul propune următoarele lucrări pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete, zone comune și de tranzit:

 • Maramureșului – Lucrări carosabil, Lucrări trotuare, Lucrări piste biciclete, Amenajări spații verzi, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare)
 • Aurel Popa – Lucrări piste biciclete, Amenajări spații verzi, Altele (marcaje si semnalizare)
 • Doljului – Lucrări carosabil, Lucrări trotuare, Lucrări piste biciclete, Amenajări spații verzi, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare)
 • Bihorului – Lucrări carosabil, Lucrări trotuare, Lucrări piste biciclete, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare)
 • Gorjului – Lucrări carosabil, Lucrări trotuare, Lucrări piste biciclete, Amenajări spații verzi, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare)
 • Ștrandului – Lucrări trotuare, Lucrări piste biciclete, Altele (marcaje si semnalizare)
 • George Coșbuc – Lucrări piste biciclete, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare)
 • Theodor Neculuță – Lucrări carosabil, Altele (marcaje si semnalizare, lucrări edilitare, scări)
 • Munteniei – Altele (marcaje si semnalizare);
 • Pasajul Spitalului – Lucrări carosabil, Lucrări trotuare, Amenajări spații verzi și altele (marcaje, semnalizări, lucrări edilitare).

Cele două proiecte contractate au o valoare totală de 60.371.708,45 lei, din care 58.443.174,99 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiarul proiectului, Primăria municipiului Sibiu, pentru realizarea proiectelor. Aceste fonduri vor fi alocate prin Axa prioritară 4 a POR 2014-2020, , prin Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, gestionat la nivel regional de ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 163