Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Președintele Parlamentului UE: Trebuie să creăm un fond de redresare economică pentru a partaja costurile reluării economiilor noastre. Bugetul UE nu va fi suficient

Conform unui comunicat oficial emis miercuri, în cadrul reuniunii Eurogrupului, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut un apel legat de importanța implicării guvernelor naționale în atenuarea crizei economice cauzată de COVID-19.

În acest moment este nevoie să facem multe altele. Cetățenii noștri, întreprinderile, familiile, tinerii sunt îngrijorați de un viitor incert, deoarece în toate țările noastre această criză, precum și situațiile de urgență pentru sănătate, vor distruge milioane de locuri de muncă. Gândiți-vă la relaxarea regulilor privind ajutorul de stat, ceea ce a permis țărilor noastre să facă intervenții puternice pentru a-și susține cetățenii și întreprinderile. Cu toate acestea, acolo unde Europa nu a intervenit, răspunsul a fost slab sau nu a existat niciun răspuns. Pentru aceasta, guvernele naționale trebuie să își asume o mare responsabilitate. Pentru că acum avem nevoie de instrumente pentru a depăși această situație de urgență și să începem cu un plan de reconstrucție. Trebuie să fim pregătiți pentru efectele acestei crize și să nu fim copleșiți.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a declarat ieri că 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume vor experimenta efecte negative din cauza crizei. Câte milioane de persoane vor fi afectate în Europa? Avem datoria să-i protejăm, în nord, sud, est și vest.”

Nevoia creării unui fond de redresare economică

În continuarea alocuțiunii sale, președintele Sassoli a exprimat necesitatea creării unui fond de redresare economică deoarece „bugetul UE este prea limitat și nu va fi suficient”.

„Cu toate acestea, astăzi avem nevoie de mai mult: trebuie să creăm un fond pentru redresare economică pentru a partaja costurile reluării economiilor noastre. Acest lucru va necesita foarte mulți bani, bugetul UE este prea limitat și nu va fi suficient. Trebuie să găsim modalități noi, extraordinare și împărtășite pentru a o finanța. Nu este doar o problemă de solidaritate, ci este în interesul tuturor, având în vedere cât de profund sunt interconectate economiile europene. Prăbușirea unei țări ar avea inevitabil consecințe dramatice pentru toate celelalte. În acest context, răspunsul Eurogrupului trebuie să fie în concordanță.

Guvernele și cetățenii trebuie să creadă în puterea Europei, care ne-a oferit 70 de ani de colaborare și pace. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să investim în viitorul nostru comun”, a declarat David Sassoli.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul UE

Vizualizări: 112