Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Consiliul European: Măsuri pentru ajutarea celor mai defavorizați cetățeni ai UE

Ambasadorii UE au convenit miercuri asupra modificărilor regulamentului aferent Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Aceste modificări sunt menite să reducă la minimum efectele crizei COVID-19 asupra celor mai defavorizați. Modificările vor proteja personalul implicat în distribuirea ajutorului și vor facilita accesul statelor membre, organizațiilor partenere și a altor părți implicate în accesarea fondului.

Modificările convenite vor oferi statelor membre accesul la o rată crescută de cofinanțare din bugetul UE și va face posibilă finanțarea furnizării de echipamente de protecție celor mai defavorizați, precum și celor implicați în distribuirea ajutorului, potrivit Ministrul Demografiei, Familiei, Tineretului și Politicii Sociale din Croația, Vesna Bedeković.

Propunerea introduce următoarele elemente noi:

  • posibilitate temporară de cofinanțare 100% din bugetul UE
  • cheltuielile pentru operațiunile de reacție la criză să fie eligibile începând cu 1 februarie 2020
  • costul achiziționării de materiale și echipamente personale de protecție pentru organizațiile partenere să fie considerat un cost eligibil
  • anumite elemente ale programului operațional ca răspuns la focar nu vor necesita aprobarea Comisiei Europene

Modificările prevăd, de asemenea, ca cheltuielile să fie eligibile în cazurile în care livrarea de produse alimentare sau asistența materialelor de bază este întârziată sau în cazul în care operațiunile sunt suspendate sau nu sunt implementate complet.

Față de propunerea Comisiei, poziția Consiliului prevede posibilitatea de a furniza ajutor alimentar și asistență materială de bază nu numai prin vouchere electronice, ci prin vouchere sub orice formă, conform comunicatului oficial.

Pașii următori:

Președinția Consiliului va informa Parlamentul European că, în cazul în care acesta își va adopta poziția în forma prevăzută în textul aprobat de Consiliu, Consiliul va aproba poziția Parlamentului European și actul va fi adoptat în formularea care corespunde cu poziția Parlamentului European. Președinția va solicita, de asemenea, Parlamentului European să utilizeze procedura de urgență.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 108